Advocaat en hoogleraar: Marokko gaat wel gegevens uitwisselen met de EU (video)

Een Marokkaans-Nederlandse advocaat heeft in een video gezegd dat Marokko wel gegevens van de bankrekeningen en eigendommen van de diaspora in het Allawitische koninkrijk zal uitwisselen met de Europese landen. Volgens de advocaat heeft Marokko de overeenkomst getekend om van de grijze lijst van belastingparadijzen van de EU te worden gehaald.

Met de uitspraak van de advocaat, die viraal gaat via WhatsApp, is er nog meer verwarring ontstaan onder de diaspora in Europa. Na de berichtgeving over het verdrag betreft de uitwisseling van de bankgegevens kwam de Marokkaanse belastingdienst met een persbericht waarin de ‘geautomatiseerde uitwisseling van bankgegevens in 2021‘ ontkend werd.

De advocaat is echter niet de enige die beweert dat Marokko gegevens zal uitwisselen met de Europese landen.

Vorige maand berichtten internationale media dat de Europese Unie Marokko van de grijze lijst van belastingparadijzen heeft gehaald na hervormingen. Een van de hervormingen is volgens het Marokkaanse ministerie van Financiën: ‘Marokko is verheugd erin geslaagd te zijn de OECD en haar Europese partners te overtuigen van het realisme van haar visie: die enerzijds bestaat haar vaste vastberadenheid te bewijzen om te voldoen aan de normen van goed fiscaal bestuur door de nodige maatregelen op een transparante manier en geleidelijk te nemen, en anderzijds om de bescherming van zijn sociaaleconomische belangen te waarborgen.’

Mohamed El-Ghouati, hoogleraar overheidsfinanciën aan de Universiteit van Mohammed V in Rabat, zei in een verklaring aan Sky News Arabia dat Marokko “een reeks maatregelen heeft genomen om zijn belastingwetgeving aan te passen aan de internationale normen”. Een van de maatregelen volgens de hoogleraar is: ‘het jaar 2021 kent de oprichting van een mechanisme om gegevens uit te wisselen met buitenlandse belastingdiensten’.

Lees ook:

Europese Marokkanen kunnen geen geheime bankrekeningen meer hebben in Marokko

Marokko ontkent geautomatiseerde uitwisseling bankgegevens in 2021

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.