Afgekeurde Belgische bussen rijden in Berkane en Oujda

Voormalige dieselbussen van de Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles (Stib) die afgekeurd zijn in Brussel zijn opgedoken in Berkane en Oujda.

De woordvoerder van Stib, Cindy Arents, bevestigde de informatie en zei dat het om 179 bussen gaat die niet meer mogen rijden in de lage-emissiezone van Brussel.

Een goed geïnformeerde bron van Stib zei tegen Sudinfo: “Als deze oude bussen te vervuilend zijn om in de hoofdstad van Europa te rijden, waarom kunnen ze dan elders op de planeet blijven vervuilen, en vooral in Noord-Afrika?”.

De bussen werden afgelopen zondag ingehuldigd door de gouverneur van de provincie Berkane, Mohamed Ali Haboha, tijdens een officiële ceremonie. De Marokkaanse media, gecontroleerd door de staat, berichtten erover met veel bombarie en spraken over ”nieuwe bussen met veel comfort”.

Volgens Le360 is het bedrijf dat de afgedankte Belgische bussen naar Berkane haalde van plan om in de toekomst ”100 elektrische bussen te kopen omwille van het milieu”.

Het nieuws in de Belgische media heeft voor ophef gezorgd onder de inwoners van Berkane en Oujda. Op sociale media vragen ze de autoriteiten om uitleg. De inwoners vragen zich ook af of de bussen geschonken zijn of dat die gekocht zijn met hun belastinggeld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.