Afrikaanse lening moet drinkwaterproject in Al Hoceima redden

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) heeft het Marokkaanse Office National de l’Electricité et de l’Eau Potable (ONEE) een aanvullende lening voorgesteld. De lening is bedoeld om financiële problemen bij de uitvoering van vijf projecten te voorkomen.

Het gaat om een lening van 18 miljoen euro. Eerder kreeg ONEE al een lening van AfDB ter hoogte van ruim 79 miljoen euro, naast een lening van Growing Together in Africa Fund (GTAF) ter hoogte van 37.25 miljoen euro.

De leningen zijn bedoeld om toegang tot water te verbeteren in de provincies Al Hoceima, Guercif, Tanger, Zagora en Ait/Beni Mellal.

In Al Hoceima zal 19,7 km gietijzeren buizen, met een diameter van 700 en 600 mm, het water van de Aghzar Ghiss-dam naar een bestaande drinkwaterinstallatie brengen met een capaciteit van 0,4 m3 per seconde. Het drinkwater wordt via een gecoate stalen leiding van 11 km lang onder de bevolking gedistribueerd.

Volgens AfDB is het eerder vastgestelde budget voor het project niet meer toereikend door de stijging van de prijs van staal en transport.

ONEE, eigendom van de staat, heeft nog niet gereageerd op het voorstel van AfDB. De nieuwe regering heeft bekend gemaakt 105 miljard dirham te lenen in het jaar 2022.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.