Afrikaanse Unie roept op tot onderzoek naar geweld en dood migranten aan grens Melilla

Het hoofd van de Afrikaanse Unie heeft zijn “diepe schok” geuit over de dood van bijna twee dozijn mensen terwijl ze probeerden door een grenshek tussen het Marokkaanse gedeelte van Arif en het Spaanse gedeelte ervan te breken en riep op tot een onmiddellijk onderzoek naar de zaak.

Moussa Faki Mahamat, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, zei maandag dat hij geschokt was door de “vernederende behandeling van Afrikaanse migranten”.

Ik spreek mijn diepe schok en bezorgdheid uit over de gewelddadige en vernederende behandeling van Afrikaanse migranten die proberen een internationale grens over te steken van Marokko naar Spanje, met het daaruit voortvloeiende geweld dat heeft geleid tot de dood van ten minste 23 mensen en verwondingen van nog veel meer”, twitterde Mahamat.

Video’s van Marokkaanse troepen die sub-saharaanse migranten uitschelden en mishandelen gaan viraal op sociale media en hebben voor veel verontwaardiging gezorgd in Afrikaanse landen. Sommigen riepen de Afrikaanse landen op alle diplomatieke banden met Marokko te verbreken.

In een poging de schade te beperken nodigde de Makhzen enkele Afrikaanse ambassadeurs uit. In een persbericht verspreid door de media van Marokko en van de Verenigde Arabische Emiraten veroordelen deze ambassadeurs de migranten en prijzen ze de Marokkaanse koning en zijn migratiebeleid. Het gaat om ambassadeurs van Tsjaad, Gabon, Mali, Comoren en Kameroen.

De journalist Ali Lmrabet vraagt zich af wat deze ambassadeurs in ruil kregen voor de verklaringen. Het zal niet de eerste keer zijn dat Marokko corrupte Afrikaanse politici omkoopt. Het land Lesotho startte een onderzoek naar de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Betrekkingen, Lesego Makgothi, op beschuldiging van omkoping door Marokko.

Lees ook: AMDH: Makhzen wil omgekomen migranten snel begraven om tragedie in doofpot te stoppen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.