Agent luchthaven Parijs vervolgd wegens spionage voor Marokko

Een voormalige Franse agent zal terechtstaan ​​voor het overbrengen van bijna 200 vertrouwelijke documenten over gezochte personen naar Marokkaanse inlichtingendiensten, vertelden gerechtelijke bronnen dinsdag aan AFP.

Naast de voormalige agent wordt ook de manager van de luchthavenbeveiliging vervolgd in dit dossier. De laatste, een 57-jarige Franse Marokkaan, was toen directeur van een luchthavenbeveiligingsbedrijf en zou hebben opgetreden als tussenpersoon met een Marokkaanse geheimagent die geïnteresseerd was in deze vertrouwelijke gegevens.

De voormalige politieagent, nu gepensioneerd, was toen het hoofd van de informatie-eenheid van de grenspolitie (PAF), een dienst die toegang had tot namen van personen die gezocht werden door de Franse autoriteiten.

Volgens de Franse media, waaronder Le Monde, zou de PAF-directeur tussen de 100 en 200 vertrouwelijke dossiers hebben verzonden in ruil voor volledig betaalde reizen naar Marokko en Angola.

Het onderzoek bracht ook de storting van contant geld van onbekende oorsprong aan het licht, het zou gaan om een bedrag van 17.000 euro op de rekening van de politieagent en zijn vrouw, die destijds in de schulden zaten.

De advocate van de agent heeft de aantijgingen niet ontkent en probeerde haar cliënt te verdedigen. Volgens haar was de agent overtuigd dat hij in het belang van Frankrijk handelde. De advocate, Blandine Russo, zegt dat haar cliënt psychische stoornissen had ten tijde van de gepleegde feiten.

De echtgenote van de agent zal ook terechtstaan ​​voor haar zwijgen over middelen verkregen door corruptie. De vrouw wordt ook beschuldigd van het stelen van medicijnen – gegeven aan de tussenpersoon – uit het ziekenhuis waar ze als verpleegassistent werkte.

Onderzoekers hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 57-jarige Franse Marokkaan, maar tot nu toe is hij onvindbaar. Het proces staat gepland voor 2021, vertelde een gerechtelijke bron aan AFP.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.