Agenten uit Marokko naar Parijs om Marokkaanse kinderen uit te zetten

De Franse krant Liberation meldt dat 4 Marokkaanse agenten in de Franse hoofdstad Parijs zullen arriveren. Het doel van de agenten is een groep van 50 kinderen identificeren om ze waarschijnlijk uit te zetten naar het land van herkomst.

Het gaat om een groep van ruim 50 kinderen die illegaal verblijft in het land, waarvan de meesten Marokkaans zijn. Het groepje minderjarigen waarvan de jongste nog geen tien jaar oud is zorgt voor overlast in de achttiende arrondissement van de hoofdstad.

Om het probleem aan te pakken hebben de Franse en Marokkaanse ministers van Binnenlandse Zaken de afgelopen maand een overeenstemming bereikt. Marokko zal vier agenten sturen naar de hoofdstad om de kinderen te identificeren en in contact brengen met hun families in Marokko.

Volgens activisten, maar ook specialisten op het gebied van de vreemdelingenwet is de regeling tussen Rabat en Parijs in het nadeel van de kinderen en druist in tegen het internationaal verdrag inzake de rechten van het kind.

Volgens advocaat Emmanuel Daoud die gespecialiseerd is in mensenrechten respecteert Frankrijk de wet niet. Frankrijk ziet de kinderen als vreemdelingen en niet als minderjarigen. Volgens de advocaat hebben deze kinderen meer baat bij educatie, opvang en re-integratieprojecten. Hiermee zorgen zij voor geen overlast zonder dat hun basisrechten in gevaar komen.

 

Een onbekend aantal jonge Marokkaanse kinderen maken de oversteek naar Europa, velen verstoppen zich in vrachtwagens om Spanje te bereiken. Deze kinderen zijn kwetsbaar en belanden vaak in de drugswereld en criminaliteit.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.