Al Hoceima: Visvangst stijgt en waarde stagneert

De visvangst in de haven Al Hoceima steeg tot 10 oktober van dit jaar met 6% vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. De vangst ging van 3.200 ton naar 3.400 ton . De waarde is slechts met 0.5% gestegen, van circa 100 miljoen dirham naar circa 101 miljoen dirham, aldus Altpresse.

De visvangst kende een daling ten opzichte van vorig jaar, tot begin oktober toen de vangst steeg met 300%. In tien dagen tijd werd 390 ton aan vis gevangen, de waarde steeg met 349% procent en ging van ongeveer 1 miljoen dirham naar circa 4 miljoen dirham.

De lokale vissers roepen al maanden op om visverwerkingsbedrijven te bouwen in de kuststad om de lokale economie een impuls te geven. Volgens de officiële cijfers van de Marokkaanse autoriteiten wordt 75% van het vis dat gevangen wordt in Al Hoceima getransporteerd naar Marokkaanse steden waar wel visverwerkingsbedrijven zijn gevestigd.

De groei in de vangst betrof vooral zwaardvis, tonijn en andere soorten dure vis. Maar zolang de Riffijnse provincie geen visverwerkingsbedrijven krijgt zal de lokale bevolking er amper van profiteren.

De Riffijnse volksbeweging komt op voor het realiseren van zulke fabrieken. De visserij is een belangrijke punt in het eisenpakket. Hieronder een citaat uit het eisenpakket van de Riffijnse volksbeweging:

Visserij

Het zal niemand verbazen om te horen dat de visserij de sector is die het meest te kampen heeft met corruptie en achteruitgang, waardoor de lokale economie niet profiteert van de rijke visbestanden voor haar neus. Veel vis wordt namelijk weg gesmokkeld. De haven in Al Hoceima kent zijn gebreken, maar nu wordt het helemaal geviseerd door de haven in de toekomst te transformeren naar een jachthaven. Dat zal de economische wurging van de regio enkel versterken. We moeten ons verweren tegen de geplande transformatie van de haven met als excuus het toerisme promoten. We ijveren voor een rehabilitatie van de haven, en de introductie van moderne infrastructuur om zowel de vissersboten te helpen, en de vis beter te kunnen controleren en koelen. Zo zal de vissector productiever worden, maar dat mag niet ten koste gaan van het milieu of de duurzaamheid van de visbestanden. Daarom moeten de volgende maatregelen dringend worden genomen.

1 . De bestraffing van alle lobby’s die medeplichtig zijn aan de ontwrichting van deze sector.
2 . Het invoeren van quota voor de verschillende vissoorten die naar buiten de provincie geëxporteerd worden, en een streng toezicht houden op de bescherming van de biologische rusttijden van de vissoorten.
3 . Het creëren van een structuur om op te komen voor de belangen van de kleine vissers, zodat hun inkomen gegarandeerd wordt en zij van wettelijke bescherming kunnen genieten.
4 . Een totale en professionele evaluatie om de problemen van de vissers en de booteigenaren in kaart te brengen, om zo een gezond klimaat te creëren voor iedereen die in deze sector werkt. Ook moet er definitief komaf gemaakt worden met de plaag van corruptie.
5. Er moet een oplossing gezocht worden voor de ongereglementeerde havenarbeiders zodat ook zij wettelijke bescherming genieten en ook recht kunnen hebben op een ziekteverzekering en pensioen.

 

Lees ook: Overschot aan visvangst in Al Hoceima wordt niet benut

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.