Algerije beschuldigt Marokko en Israël van dodelijke bosbranden, relatie met Rabat herzien

Het Algerijnse regime zal zijn betrekkingen met Marokko herzien vanwege de ‘medeplichtigheid van Rabat aan dodelijke bosbranden’. Algerije beschuldigde ook Israël maar Algiers erkent Israël niet dus herziening van de relatie is ook niet aan de orde.

Minstens 100 mensen zijn omgekomen bij tientallen bosbranden die op 9 augustus uitbraken tijdens een zinderende hittegolf. De Amazigh regio Kabylië werd het hardst getroffen.

Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft gezegd dat de meeste branden van “criminele” oorsprong waren.
Het besluit om de betrekkingen met Rabat te herzien werd genomen tijdens een buitengewone vergadering van de veiligheidsraad van het land, voorgezeten door Tebboune en gewijd aan het evalueren van de situatie na de branden.

“De onophoudelijke vijandige acties van Marokko tegen Algerije hebben een herziening van de betrekkingen tussen de twee landen noodzakelijk gemaakt”, aldus de verklaring van het voorzitterschap. Wat de beoordeling zou kunnen betekenen werd niet uitgelegd.

In de verklaring staat dat er ook een “intensivering van de veiligheidscontroles aan de westelijke grenzen” met Marokko zou zijn. De grens tussen Algerije en Marokko is sinds 1994 gesloten.

De Algerijnse veiligheidsdienst zei dat onderzoek had ontdekt dat “een crimineel netwerk, geclassificeerd als een terroristische organisatie”, achter de branden zat, volgens de “bekentenis van gearresteerde leden”.

Het Algerijnse regime beschuldigt de Kabylische onafhankelijkheidsorganisatie MAK achter de bosbranden te zitten. De organisatie van Ferhat Mehenni zou steun krijgen van het Marokkaanse regime en Israël. Algiers beschuldigt ook de islamistische beweging Rashad van de bosbranden. De Kabylische organisatie MAK heeft alle beschuldigingen van Algiers ontkent.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, zei tijdens zijn bezoek aan Rabat deze maand dat hij en Bourita hun gedeelde zorgen over de rol van Algerije in de regio bespraken.

Lapid zei dat zijn bezorgdheid gebaseerd was op de vrees dat banden tussen Algerije en Iran sterker worden, evenals op ‘de campagne die Algerije voerde tegen de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie’.

Mocht de Algerijnse beschuldiging waar te blijken zal het niet de eerste keer zijn dat Marokko brand als wapen gebruikt. In 2011 heeft Marokko vijf Riffijnse burgers doodgemarteld en verbrand in de stad Al Hoceima. Lees er meer over: De vijf martelaren van 20 februari 2011 in Al Hoceima (video)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.