Algerije stopt transport van gas naar Spanje via Marokko

Algerije zal Spanje blijven voorzien van aardgas ondanks de diplomatieke breuk met Marokko deze week, maar niet via de Maghreb-Europa-pijpleiding die door ‘Marokkaans’ grondgebied loopt, zei minister van Energie Mohamad Arkab donderdag.

Tijdens een bijeenkomst van de Algerijnse minister van Energie en Mijnbouw, Mohamed Arkab, met de Spaanse ambassadeur in Algerije, Fernando Moran Calvo Sotelo, benadrukte Arkab de volledige inzet van zijn land om de levering van alle Spaanse aardgasleveringen via Medgaz te verzekeren.

Arkab onderstreepte het vermogen van zijn land om te voldoen aan de groeiende vraag naar gas op de Europese markten, met name Spanje.

Eerder deze week werd gemeld dat Rabat de Maghreb-Europa-pijpleiding wil blijven exploiteren, die Algerije via Arif met Spanje verbindt en waarvan het contract op 31 oktober afloopt.

In ruil voor het toestaan ​​van de transport van Algerijns gas ontvangt Rabat royalty’s ter waarde van 0,5 miljard kubieke meter gas, wat goed is voor de helft van het verbruik van het koninkrijk van Mohamed 6.

Als Algerije weigert de gasovereenkomst te verlengen of stopt met exporteren naar Marokko, zal Rabat genoodzaakt zijn gas van verder weg en tegen hogere kosten te importeren.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.