Algerijns verzet had geheime wapenfabrieken in Arif

Foto uit het archief

Algerije vierde de 38ste herdenking van het overlijden van Abdelhafid Boussouf, een politicus die bekend stond om zijn strijd tegen het Franse kolonialisme en als oprichter van de Algerijnse inlichtingendiensten.

In dit kader werd een seminar georganiseerd over Abdelhafid Boussouf. Mohamed Khalladi, voormalige Algerijnse diplomaat en auteur van het boek ‘van Boussouf naar Kennedy: Vrijheid en doctrine’, zei tijdens de seminar dat Boussouf ruim 3.000 studenten en Algerijnen in het buitenland had gerekruteerd om wapens te produceren in geheime plekken in Arif, aldus Dalil Rif.

De Riffijnse hulp aan het Algerijns verzet is niet vreemd. Al vanaf de strijd van Abdelkader El Jazairi leverden de Riffijnen hulp aan de strijd tegen de Fransen. Een aanzienlijk aantal Riffijnse krijgers streden aan de kant van Abdelkader. Toen de nederlagen volgden en Abdelkader macht verloor in Algerije was Arif zijn toevluchtsoord.  Onlangs verscheen een artikel over de Riffijnse oorsprong van de Algerijnse verzetsleider Abdelkader El Jazairi. Zijn familie verhuisde van Tafersit in centraal Arif naar Mascara in het westen van Algerije.

Arif verwelkomde ook de Algerijnse verzetsbeweging FLN en trainde verschillende Algerijnse en Afrikaanse leiders zoals Nelson Mandela en verschillende Afrikaanse leiders die later staatshoofden werden van hun landen. De Riffijnse verzetsleider Haddou Aqchich zou, in opdracht van Abdelkrim El Khattabi, Algerijnen en Libiërs hebben getraind om guerilla-oorlog te voeren tegen de bezetter.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.