Algerijnse BuZa spreekt over Arif Republiek en Marokkaanse misdaden tegen Riffijnen

De speciale gezant voor de Westelijke Sahara en de Maghreb-landen binnen het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, Amar Belani, heeft gereageerd op de uitspraken van de Marokkaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Omar Hilali.

De Marokkaanse ambassadeur gebruikte, voor de zoveelste keer, de Kabylische kwestie om Algiers in diskrediet te brengen.

Natuurlijk zal degene wiens moderne staat werd opgericht door de resident-generaal van het Franse protectoraat, maarschalk Lyautey, het patriottisch gedachtegoed van het Algerijnse volk niet begrijpen”, zei Amar Belani.

Als we de absurditeiten lezen die door de grappige ambassadeur zijn gebracht, kunnen we niet anders dan denken aan het lot van duizenden vreedzame inwoners van de Rif-regio in Marokko die worden onderdrukt en hun onschuldige leiders die wegkwijnen in de middeleeuwse kerkers van het koninkrijk, onderworpen aan de ergste marteling en vernedering”, voegde de speciale gezant toe.

In die zin bracht Belani hulde aan ”de kinderen van het trotse volk van Arif, die gebukt gaan onder een schurksenstaat, terwijl ze dromen van een waardig leven en vol hoop zijn op een dag hun lot te bepalen in het kader van de legendarische Arif Republiek, uitgeroepen door de weergaloze leider Abdelkrim El Khattabi op 18 september 1921, voor wiens nagedachtenis we buigen uit eerbied. Wijl hij een van de rechtschapen zonen van Arif was en symbool is voor vrijheid en gerechtigheid”.

Het is de eerste keer dat een hooggeplaatste ambtenaar in Algiers de Marokkaanse misdaden(1,2,3,4,5,6…) in Arif aanhaalt om Rabat in diskrediet te brengen.

Het is afwachten hoe de Makhzen zal reageren op deze stap van Algerije. Deze druk kan Rabat dwingen de Riffijnse activisten vrij te laten en het racistisch beleid in Arif te verzachten om te voorkomen dat de Riffijnse kwestie groter wordt. De Makhzen kan echter ook ervoor kiezen om de Arabisering en de vernietiging van de Riffijnse identiteit nog meer te intensiveren om Arif, die Rabat als een probleem ziet, definitief uit te schakelen.

Lees ook: Marokko en Algerije flirten opnieuw met Kabylië en Arif

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.