Algerijnse politica: Arabische Emiraten lobbyen voor Israël en tegen Imazighen

De voorzitter van de Algerijnse Arbeiderspartij ‘Parti des travailleurs’ (PT), Louisa Hanoune, heeft begin deze week gezegd dat het verbod op het dragen van Amazigh vlaggen het resultaat was van druk van de Verenigde Arabische Emiraten.

De onthulling werd gedaan tijdens een bijeenkomst van het centrale comité van de partij. Louisa Hanoune zei ook dat de rijke Arabische staat zich bemoeide met de Algerijnse volksbeweging en daarmee met de binnenlandse aangelegenheden van Algerije, melden verschillende Algerijnse media waaronder Libertie Algerie , Algerie360 en News.

‘Waarom gaan we zitten met degenen die banden normaliseren met de zionisten (…) en de Emiraten zullen geen druk uitoefenen op ons? Ze lobbyden vorig jaar al, ze lobbyden zonder twijfel betreft het Amazigh symbool (de Amazigh vlag die verboden werd); ze bemoeiden zich verschillende keren met onze zaken ”, zei Louisa Hanoune in reactie op opmerkingen die werden toegeschreven aan de Algerijnse minister van Communicatie die volhield dat Algerije het ‘beleid van de lege stoel’ weigerde. De Algerijnse minister reageerde op zijn beurt op stemmen die Algiers oproepen om zich terug te trekken uit de ‘Arabische Liga’ nadat verschillende lidstaten hiervan hun banden normaliseerden met Israël.

Louisa Hanoune is voor terugtrekking uit de Arabische Liga en weigert Algerije toe te staan aan tafel te gaan met degenen die “met vol enthousiasme concurreerden om banden te normaliseren met Israël”. Volgens haar moeten degenen die de VAE-bedrijven hebben geautoriseerd in Algerije in de gevangenis zitten. ‘We zeggen dat we tegen normalisatie zijn en we gaan zitten met degenen die wel normaliseren en hier komen lobbyen’, aldus Louisa. ‘Laat ze gaan!! Noch in de haven van Algiers, noch in Sider, noch in de autofabriek zullen ze worden aanvaard. Ze hebben hier geen plaats omdat ze niet langs een omweg zullen normaliseren, ze zullen ons producten uit Israël brengen en druk uitoefenen. Als het systeem verzwakt is, zien we het door de beslissingen heen, dat ze hun doel kunnen bereiken’, voegt ze aan toe.

Intern schetst Louisa Hanoune een grimmig beeld van de situatie, zowel wat betreft vrijheden als sociaaleconomische situatie. Ze constateert een angstaanjagende verslechtering van de economische en sociaaleconomische situatie sinds het begin van de arrestaties dat een stijgende trend kent. “Dit is een onhoudbare en explosieve situatie”, zei ze.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.