Allaoui wil de geschiedenis van het Riffijns verzet vervalsen

De spreekbuis van het Marokkaanse regime Hespress publiceerde vandaag een artikel van ene Said Bensaid Allaoui, die gepresenteerd werd als een Marokkaanse academicus.

Volgens Said Allaoui bevat de huidige geschiedenis van het Riffijns verzet ‘illusies, leugens en fouten’ die ‘kwaadwillende krachten’ tot ‘op de dag van vandaag gebruiken voor hun kwaadaardige daden’.

Allaoui vindt daarom dat ‘de herziening’ van het Riffijns verzet een dringende noodzaak is en benadrukt de ‘correctie en herziening’ van de zaken die het ‘Marokkaanse collectief geheugen’ ondermijnen.

De eerste zaak die volgens Allaoui moet verdwijnen is de oprichting van Arif republiek. In plaats daarvan moet het Riffijns verzet volgens hem gepresenteerd worden als een Marokkaanse verzetsbeweging die het noorden van het Allawitische koninkrijk wilde bevrijden.

Allaoui zegt ook dat het de koloniale machten waren die Arif plaatsten in de categorie Bilad Siba (gebieden die enkel de religieuze macht van de Allawitische sultan erkenden). Volgens hem hadden de Riffijnen altijd een hechte band met de Allawitische sultans.

Over de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1958 en 1959 zei Allaoui dat ‘het een regel was dat dit soort gebeurtenissen plaats vonden in landen die pas onafhankelijk werden’.

De Marokkaan beweert ook dat de Riffijnen die in Europa demonstreren tegen de Marokkaanse misdaden in Arif koloniale agenda’s uitvoeren.

Said Allaoui benadrukt dat het fundamenteel is dat het Riffijns verzet vervalst moet worden om de Marokkaanse identiteit en eenheid te bewaren.

Deze zomer is het honderd jaar geleden dat de slag om Anoual plaats vond. Deze slag is het begin van de Riffijnse bevrijdingsoorlog en de oprichting van Arif republiek. De republiek wist stand te houden tot 1926 en de Riffijnse regering capituleerde nadat de coalitie Spanje, Frankrijk en haar protectoraat Marokko honderdduizenden soldaten mobiliseerde en gifgas gebruikte. De Marokkaanse sultan zette zich actief in tegen het Riffijnse verzet en vierde de overwinning op de Riffijnen in Parijs samen met de Spanjaarden en de Fransen.

De oprichting van Arif republiek en het feit dat de Marokkaanse sultan aan de kant van Frankrijk en Spanje vocht waren de reden dat het regime deze periode van de Riffijnse geschiedenis decennialang probeerde uit te wissen. Marokko gebruikt zelfs geweld om te voorkomen dat Riffijnen belangrijke momenten en figuren van deze periode herdenken.

De Marokkaanse poging is echter niet gelukt waardoor het nu een andere tactiek kiest. In plaats van negeren probeert Rabat nu deze periode van de Riffijnse geschiedenis te vervalsen. Marokko focust zich de laatste jaren vooral op het ontkennen van het bestaan van de Riffijnse republiek, ondanks dat het archief van de Verenigde Naties beschikt over een brief van de Riffijnse regering waarin het vraagt om toetreding tot de Volkerenbond (voorloper van de Verenigde Naties).

Lees ook: 

Makhzen: ‘Wie Abdelkrim volgt is afgedwaald van de weg van Allah!’

Sultan weigert Riffijnse delegatie hulp tegen Spanje

L’Escadrille chérifienne vs Arif republiek

 




Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.