Allawitisch koninkrijk wil Amazigh gerecht couscous opnieuw voor zich claimen

In december 2020 dienden Marokko, Algerije, Tunesië en Mauritanië met succes een gezamenlijke aanvraag in om couscous op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed te plaatsen.

De gezamenlijke aanvraag, die op grote schaal werd gedeeld in de internationale pers, was een “zeer groot succes”, aldus Unesco’s directeur-generaal Audrey Azoulay, dochter van Andre Azoulay, adviseur van de Allawitische monarch Mohamed 6.

De gezamenlijke aanvraag kwam na mislukte individuele pogingen van de pan-Arabische regimes in Noord-Afrika om het Amazigh gerecht voor zich te claimen.

De Marokkaanse minister van Cultuur lijkt echter niet happig om deze culinaire samenwerking in stand te houden. Mehdi Bensaid, die onlangs in deze functie werd aangesteld door Mohamed 6, heeft verzocht om een “label” waarmee met name ‘Marokkaanse couscous’ kan worden ingeschreven op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Het is niet de eerste keer dat de pan-Arabische regimes in Noord-Afrika Amazigh keuken, kleding en tradities voor zich claimen en de identiteit ervan vervalsen. Marokko, oprichter van Arabische Maghreb, Maghreb Arabe Presse, lid van de Arab Liga, en onderdrukker van de autochtone Amazigh bevolking, is daar geen uitzondering op.

Couscous is een Amazigh gerecht dat in heel Noord-Afrika wordt gegeten. Hoe oud het gerecht is is niet bekend, wat wel bekend is dat het gegeten werd lang voor de komst van de Fransen die de huidige staten creëerden.

Lees ook:

UNESCO voegt couscous toe aan de lijst van immaterieel werelderfgoed

Pan Arabisten vechten om Amazigh gerecht

VN-rapporteur erkent discriminatie jegens Imazighen in Marokko

VN roept Marokko op einde te maken aan discriminatie jegens Imazighen

Marokko verbiedt Amazigh naam in Al Hoceima

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.