Alweer Amazigh naam verboden in Marokko

Begin deze week weigerden de Marokkaanse autoriteiten in Kenitra een pasgeboren baby te registreren vanwege haar Amazigh naam. De ouders van het meisje kregen van de Marokkaanse ambtenaar te horen dat Silya een ‘buitenlandse naam’ is die niet op de lijst van toegestane namen staat, meldt Hespress.

De vader van de baby laat zich niet neerleggen bij het racisme van het Marokkaanse regime en schakelde de hulp van Amazigh activisten in. De vader verzamelt registraties van andere kinderen met dezelfde naam om aan de pan-Arabische ambtenaren te bewijzen dat het geen buitenlandse naam is.

Het is niet de eerste keer dat racistische Marokkanen autochtone Amazigh namen buitenlands noemen en Aziatische namen uit het Midden-Oosten autochtoon noemen.

Op papier heeft het ministerie een communiqué naar buiten gebracht waarin het verbod op Amazigh namen werd opgeheven. De minister van Binnenlandse Zaken heeft enkele weken geleden nog gezegd dat er absoluut geen ruimte meer is waarmee namen verboden kunnen worden vanwege hun Amazigh achtergrond. Het was een antwoord op een Kamervraag over het verbieden van een andere Amazigh naam.

In de realiteit gaat het racistische Arabiseringsbeleid van Marokko en de vernietiging van de Amazigh identiteit onverminderd door.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.