Alweer een boek geweerd van de boekenbeurs van Rabat

De schrijver Ali Tizant werd gisteren verrast toen hij erachter kwam dat de boekenbeurs van Rabat zijn boek (De sociologie van religiositeit: een studie van geloof en praktijk in de landelijke samenleving) introk en hem verbood exemplaren daarvan te signeren voor zijn lezers.

Ik begrijp nog steeds niet hoe het ‘instructieapparaat’ (Makhzen) zich het recht geeft om een vreedzame Marokkaanse burger het recht te ontnemen een ​​wetenschappelijke studie en academisch onderzoek te publiceren waaraan hij een belangrijk deel van zijn leven heeft gewijd”, schreef Tizant op zijn Facebookaccount.

De schrijver vermoedt dat zijn betrokkenheid bij de Al Adl wal Ihsane, een Makhzen-kritische islamitische beweging, de reden is waarom hij tegengewerkt wordt.

De Makhzen heeft eerder het huis van Ali Tizant verzegeld waardoor het doelwit werd voor dieven en vernielers.

De schrijver zegt dat hij niet zal bezwijken voor de repressie van de Makhzen en dat hij vasthoudt aan zijn recht op meningsuiting, schrijven en publiceren.

Ali Tizant roept iedereen op om hem te steunen tegen ”de oneerlijkheid en de ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting.

De schrijver kreeg bijval van de progressieve activist Khalid El Bekkari. De activist en academicus schreef dat de knuppel in Marokko het overwint van het boek.

Het verbieden van boeken op een boekenbeurs in 2022 weergeeft de realiteit waarin we ons bevinden. Evenals de overwinning van de “logica” van het veiligheidsapparaat‘, aldus El Bekkari.

De boekenbeurs van Rabat, waar enkele Nederlandse schrijvers aan deelnamen, verbood eerder het boek ‘Dagboek van een lesbienne’ van Fatima Zahra Amzkar. Ook werd de Makhzen-kritische schrijver Ali Othman voor de ingang van de boekenbeurs gearresteerd.

Lees ook:

Nederlandse en Belgische schrijvers aanwezig op omstreden boekenbeurs Rabat

Schrijver Asis Aynan zegt wel nee tegen de gratis reisjes naar Rabat

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.