Amazigh leider gedood in Azawad

Foto uit het archief

Een officier van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA) is afgelopen zaterdag vermoord door niet-geïdentificeerde gewapende mannen in Azawad (Noord-Mali).

Mohamed Ag Amatta, bekend onder de bijnaam “Amaloch”, werd volgens ooggetuigen gedood op een markt in Ber, in de buurt van Timboektoe. ”Gewapende mannen arriveerden ter plaatse in een voertuig. Er werden geweerschoten gehoord. En een man stortte in…”, schrijft Radio France Internationale.

Mohamed El Maouloud Ramadane, woordvoerder van de Coördinatie van Azawad Bewegingen (CMA), zei dat Amaloch betrokken was bij alle gevechten voor de zaak van Azawad.

De CMA zegt dat het om een gerichte moord gaat. Ze riep op tot mobilisatie om de daders van de laffe misdaad op te sporen en voor het gerecht te brengen.

Dit is de tweede gerichte moord op een CMA-officier in de plaats Ber in een paar maanden tijd. Andere moorden op ex-rebellenleiders of strijders hebben onlangs plaatsgevonden in Azawad. De meeste zijn toegeschreven aan terroristen. Deze laatste hebben de oorlog verklaard aan de gewapende groepen die betrokken zijn bij het vredesproces.

Volgens de CMA moeten alle ondertekenaars van de Overeenkomst van Algiers hun toezeggingen nakomen om het ergste te voorkomen.

Lees ook: Honderden Amazigh burgers gedood door ISIS

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.