Amazigh Moncef Slaoui leidt VS in zoektocht naar vaccin tegen corona

President Donald Trump en Moncef Slaoui

De Amerikaanse president Trump heeft gisteren het project gepresenteerd waarmee hij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus wil versnellen. Het project, genaamd ‘Operation Warp Speed’, is ambitieus en zou tegen het einde van het jaar een vaccin tegen het coronavirus moeten vinden.

Moncef Slaoui, die aan het hoofd stond van de vaccindivisie van GlaxoSmithKline en meerdere vaccins ontwikkelde, wordt de belangrijkste adviseur. Als voor velen de naam Moncef Slaoui niets zegt, is hij op het gebied van vaccinatie helemaal geen onbekende. Momenteel lid van de raad van bestuur van de Moderna biotechnologiegroep, is deze 60-jarige immunoloog, opgeleid aan de ‘Université libre de Bruxelles’ (ULB), in 30 jaar uitgegroeid tot een van de figuren van de farmaceutische groep GSK.

Moncef Slaoui, die het licht zag op 27 juli 1959 in de buurt van Agadir, heeft na het behalen van zijn doctoraat in België geprobeerd zijn kennis te delen met zijn landgenoten. Slaoui zou twee keer de Marokkaanse universiteiten hebben benaderd om op vrijwillige basis lezingen te geven, melden verschillende media waaronder Alquds en HoceimaCity. Kamal El Messaoudi, die zelf ook in België studeerde en Moncef daar leerde kennen,  zegt dat een universiteit in Rabat eerst akkoord ging om de dag daarop terug te komen op hun afspraak. Moncef Slaoui zou ook een universiteit in Casablanca hebben benaderd maar het resultaat was hetzelfde. Volgens dr. Kamal El Messaoudi, die zelf in België is blijven wonen na zijn studie, werd hij geweigerd omdat hij een activist was tijdens zijn studiejaren in Marokko.

”Ik wil geen geld van ze, of iets anders, ik wil alleen maar mijn land helpen. Moleculaire biologie is een moderne en belangrijke wetenschap voor de volksgezondheid, en ik kan veel betekenen daarin”, aldus El Messaoudi die eraan toevoegde:  ”En na jaren ging Moncef Slaoui alsnog werken in het buitenland, nadat alle dromen van terugkeer waren verdampt, net als veel mensen die een soortgelijk pad volgden”.

Nu Moncef Slaoui doorgebroken is in het buitenland is hij interessant geworden voor het regime, zoals het geval was met de Riffijnse VN-diplomaat Jamal Benomar. De staatstelevisie interviewde de doctor in de immunologie en moleculaire biologie en de laatste antwoordde in gebrekkig Darija.

De nieuwe positie van Moncef Slaoui is ook niet onopgemerkt gebleven in de Arabische media. De laatsten presenteerden de man als een Arabische wetenschapper. De Saoedische televisiezender Al Arabiya plaatste een foto van Slaoui op Facebook met daarop: ‘Een Arabier leidt de oorlog tegen corona’. Onder de post hebben honderden Imazighen uit heel Noord-Afrika gereageerd waarin ze Al Arabiya vragen te stoppen met het Arabiseren van alles wat Amazigh is.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.