Amazigh Nieuwjaar een officiële feestdag in Amazigh Libië

De Hoge Raad van Imazighen van Libië heeft 13 januari een officiële feestdag aangekondigd in alle Amazightalige steden en regio’s, aldus Amadal Amazigh.

In een korte verklaring van de raad, uitgegeven op dinsdag 8 januari, werd aangegeven dat de officiële feestdag komt om de eerste dag van het Amazigh jaar 2969 te vieren.

Volgens de verklaring is het besluit gebaseerd op de verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren en resolutie nr. 3 van de Amazigh Raad van 2013 betreffende de aanneming van de eerste dag van het Amazigh-jaar als officiële feestdag.

In Algerije zullen verschillende activiteiten plaats vinden om Amazigh Nieuwjaar te vieren nadat het vorig jaar erkend werd als officiële feestdag. Verschillende bronnen melden dat er een standbeeld van de Amazigh koning Massinissa in de hoofdstad Algiers komt, ter viering van het Amazigh Nieuwjaar en om de Amazighiteit van Algerije te erkennen.

Anders dan Algerije en de Amazightalige gebieden in Libië weigert het Marokkaanse regime het Amazigh Nieuwjaar te erkennen. Deskundigen zeggen dat Rabat onder meer druk komt te staan nu ook de Hoge Raad van de Libische Imazighen het Amazigh Nieuwjaar erkent en verwachten dat het regime uiteindelijk zal toegeven aan de eis van de Imazighen. ”Uiteindelijk zal het regime bezwijken en toegeven. De erkenning zal weer gebruikt worden om de koning te promoten als vriend van Imazighen. Iets wat hij erg nodig heeft nu zijn reputatie gekelderd is in heel het land, vooral in Arif waar zijn repressietroepen martelen, arresteren en doden in zijn naam”, aldus een Marokko-deskundige aan ArifNews.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.