Amazigh nieuwjaarsviering in Rotterdam

De Amazighcultuur kent momenteel een grote opleving in de Lage Landen. Dit blijkt o.a. uit de vele culturele producties en grote opkomst van het publiek tijdens Amazigh culturele evenementen. Daarbij valt de grote opkomst van hele gezinnen op.

Amazigh Nieuwjaar in Rotterdam
Een van deze terugkerende evenementen is de viering van Amazigh nieuwjaar. In Nederland en specifiek Rotterdam is deze traditie inmiddels ingeburgerd. Zo organiseert Bades Foundation dit jaar alweer de vijfde editie van de nieuwjaarsviering in Theater Zuidplein. De edities van de afgelopen jaren trokken volle zalen, hetgeen de stelling ondersteunt dat het Amazigh cultuurerfgoed aan een ongekende opleving bezig is.

Op 2 februari wordt in Theater Zuidplein het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Deze avond zal niet alleen een avond zijn met veel muziek, zang en poëzie. Het is een avond waarop Imazighen (en niet-Imazighen) uit Rotterdam (en daarbuiten) samenkomen op zoek naar gezelligheid, lekker eten, maar ook voor ontmoeting. Op deze manker wordt deze traditie voortgezet.

Vele Amazigh-artiesten zullen er optreden. Zoals de band Ithran, die als eerste in de Rif (noorden van Marokko) moderne instrumenten gebruikte en daarmee Amazigh Riffijnse muziek populair maakte. Het talentvolle Rotterdamse kinderkoor en protestzangeres Silya, die in gevangen werd genomen tijdens de volksprotesten van 2016 en 2017 in de Rif, zullen voor het grote publiek optreden. Verder is er Amazigh Flamenco, een fusie van eeuwenoude klanken van Riffijnse en flamenco-liederen, vertolkt door Imetlaa en NL Mundo. Zij maakten enkele jaren geleden een succesvolle tournee langs Nederlandse theaters.
Dit is een sfeerimpressie van de viering van de afgelopen jaren in Rotterdam: Link 1 & link 2.

Oorsprong Amazigh Nieuwjaar
Amazigh nieuwjaarsdag valt (telkens) op 13 januari. In 2019 wordt het Amazigh-jaar 2969 ingeluid. Deze jaartelling heeft te maken met de beëindiging van aanvallen van de Egyptische farao’s op Noord-Afrika, bewoond door Berbers of Imazighen zoals ze zichzelf liever noemen. De Amazigh koning Chechong kwam als farao aan de macht in Egypte. Dit vormde de aanleiding tot het begin van de gangbare Amazigh-jaartelling.

Identiteit
De Amazigh-Nieuwjaarsviering is een belangrijk identiteitssymbool, en kent een lange traditie in de Maghrebijnse, van oorsprong Berberse landen. In Europa, Verenigde Staten en Canada, waar belangrijke Amazigh-bevolkingsgroepen leven, viert het bewustzijn van deze identiteit in de laatste jaren eveneens hoogtij. Vaak wordt het gevierd met festivals en evenementen, met muziek, dans, gezellig eten en samenkomen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.