Amazigh politieke gevangene dr. Fekhar overleden na hongerstaking

Steeds meer nieuwsbronnen in Algerije, Marokko en Frankrijk melden de dood van de Amazigh activist dr. Kamel Eddine Fekhar. De Amazigh activist is na meer dan 45 dagen in hongerstaking overleden in het ziekenhuis te Blida.

De advocaat van de Amazigh activist bevestigt op sociale media zijn dood. Hij wijst de Algerijnse staat verantwoordelijk voor de dood van zijn cliënt.

Fekhar werd op 31 maart jl. gearresteerd, nadat hij tijdens een interview zei; dat de Algerijnse autoriteiten segregatie voeren in Mzab, een Amazigh gebied waar Fekhar oorspronkelijk vandaan komt.

Dr. Kamel Eddine Fekhar kreeg in 2015 veel bekendheid. In dit zelfde jaar werden namelijk de Mzab-Imazighen aangevallen door racistische Arabieren, dat resulteerde in een onbekend aantal doden onder de Imazighen.

De Algerijnse autoriteiten lieten de racistische moorden dagenlang toe. Fekhar bracht deze gebeurtenissen naar buiten, waarna hij opgepakt en veroordeeld werd voor onder meer ”het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en oproep tot haat en geweld”. Algerije sprak ook over een buitenlands complot in Ghardaïa, een stad in Mzab, tevens beschuldigden zij Fekhar van banden met Marokko.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.