Ambassadeur spreekt over ‘leidende rol van Marokko in de strijd tegen racisme’

Omar Zniber, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij het kantoor van de Verenigde Naties in Genève, heeft benadrukt dat ‘Marokko zich inzet voor de strijd tegen xenofobie en racisme’, meldt de spreekbuis van Rabat MWN.

Zniber sprak over de ‘antiracisme-inspanningen’ van het Marokkaanse regime tijdens een toespraak op de eerste dag van de 46e reguliere zitting van de Mensenrechtenraad. De bijeenkomst die van 22 februari tot 23 maart duurt, is bedoeld om wereldwijde solidariteit te bespreken om op te treden tegen racisme en andere vormen van discriminatie in de wereld na de coronacrisis.

“Marokko heeft altijd een onwrikbare toewijding getoond om de fundamentele principes van de Verklaring van Durban te respecteren”, zei de ambassadeur, verwijzend naar de Verklaring tegen racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid die in 2001 in Zuid-Afrika is opgesteld.

Marokko is gastheer van de ‘Wereldtop van de Alliantie van Beschavingen’ als onderdeel van zijn inzet om alle vormen van discriminatie te bestrijden, kondigde Zniber aan. Oorspronkelijk gepland voor 2020, maar het evenement is uitgesteld naar een onbepaalde datum. Maar de Marokkaanse ambassadeur bevestigde dat de top zal plaatsvinden zodra de mondiale gezondheidssituatie het toelaat.

Zniber benadrukte de toewijding van Marokko aan zowel mondiale als pan-Afrikaanse solidariteit en wees op de ‘hulp die het regime heeft verleend aan verschillende Afrikaanse landen tijdens de vroege maanden van de pandemie’.

Hij sprak ook over de inspanningen van Marokko om de COVID-19-pandemie op grotere schaal te beteugelen. De ambassadeur wees op de maatregelen van zijn regime om ‘ervoor te zorgen dat alle inwoners toegang hebben tot gezondheidszorg, ongeacht waar ze vandaan komen’.

“Deze elementen maken van Marokko tegenwoordig een erkende ruimte om samen te leven en geven het een leidende rol op regionaal en internationaal niveau in de strijd tegen racisme”, zei Zniber.

Deze opmerkelijke uitspraken maken deel uit de campagne van het Marokkaanse regime om zich kandidaat te stellen voor lidmaatschap van de Mensenrechtenraad. In de realiteit hanteert het Marokkaanse regime nog steeds een racistisch beleid tegen de Imazighen, met name de Riffijnen. En zijn de Afrikaanse migranten slachtoffer van het geweld van de Marokkaanse repressietroepen en het beleid van Rabat die financiële steun krijgt van de EU.

Lees ook:

Marokko negeert aanbevelingen VN omtrent Imazighen

VN roept Marokko op einde te maken aan discriminatie jegens Imazighen

Ex-politieke gevangenen schrijven over ontvoering en marteling door racistische agenten

Autoriteiten verwijderen bord met Tamazight

Nadoriaan gediscrimineerd door een Marokkaanse agent!

Arts Mehdi Chafai; Bestuurders lieten zich racistisch uit over Imazighen (video)

Muurschildering Amazigh vlag ’s nachts verdwenen in Azghenghane

Politie ziet Amerikaan aan voor sub-Saharaan en de laatste vertelt over hun racisme

Twee jonge Afrikanen komen om bij invallen Marokkaanse politie

 Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.