AMDH: Makhzen wil omgekomen migranten snel begraven om tragedie in doofpot te stoppen

De mensenrechtenorganisatie AMDH zegt dat vanochtend 21 graven zijn gegraven en dat deze bedoeld zijn voor de migranten die vrijdag omkwamen aan de grens met Melilla. De vereniging zegt dat de vrees die het had geuit werkelijkheid dreigt te worden.

AMDH zegt dat de autoriteiten deze omgekomen migranten willen begraven zonder autopsie, identificatie en zonder te wachten op de resultaten van het onderzoek.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat Marokko de tragedie snel in de doofpot probeert te stoppen. AMDH noemde het een ware schandaal.

Amin Abidar, woordvoerder van AMDH, zei eerder dat de migranten waren mishandeld door Marokkaanse veiligheidstroepen, schrijft Deutsche Welle. Dit werd bevestigd door de Spaanse Commissie voor Vluchtelingen die sprak over willekeurig geweld om migratie te beheren en grenzen te controleren.

De Euro-mediterrane mensenrechtenmonitor heeft ”de moord op ten minste 18 migranten en asielzoekers en de verwonding van tientallen anderen krachtig veroordeeld‘. Euro-Med Monitor veroordeelde ook het buitensporig gebruik van geweld door de Marokkaanse veiligheidstroepen.

Het geweld tegen de migranten en de onmenselijke behandeling door de Marokkaanse ordetroepen werd ook vastgesteld in verschillende video‘s.

De Algerijnse diplomaat Amar Belani noemde de tragedie ‘een gruwelijke bloedbad dat een echte schending van de mensenrechten aan het licht bracht, gepleegd door een land dat immigratie uitbuit voor politieke chantage‘, schrijft Echourouk.

Belani voegde eraan toe: ‘deze tragische gebeurtenissen benadrukken de systematische schending van de mensenrechten door een land dat ervoor koos om enerzijds de migranten uit te buiten voor politieke chantage, en anderzijds de rol van douanier en agent van de Europese Unie bij de bescherming van haar zuidelijke buitengrenzen‘.

De Algerijnse diplomaat zei dat internationale instanties, met name de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen, een onafhankelijk en transparant onderzoek moeten verrichten om de verantwoordelijkheid vast te stellen en licht te werpen op deze tragische gebeurtenissen die de valse leus ”humanitaire benadering van migratiekwesties” hebben ontkracht.

Lees ook: Marokkaans geweld tegen sub-saharanen groeit na deal met Madrid

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.