Amerikaanse denktank: escalerende repressie in Marokko

De denktank Carnegie Endowment for International Peace (CEIP), met het hoofdkantoor in Washington, publiceerde gisteren een uitgebreid artikel over de toenemende repressie in het Allawitisch Koninkrijk.

Het artikel noemde de mensenrechtenactiviste Saida El Alami en de Riffijnse activist Rabie Ablak die beiden veroordeeld werden voor kritiek op de Marokkaanse koning.

Dit harde optreden tegen activisten en bloggers heeft de toenemende intolerantie van de Marokkaanse autoriteiten voor de onafhankelijke pers onder de aandacht gebracht, die een “verre herinnering” aan het worden is, volgens Eric Goldstein, plaatsvervangend directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch. Om dit hardhandig optreden uit te voeren, hebben de autoriteiten het model gebruikt dat heerste onder de voormalige Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali. Deze bewezen strategie probeert dissidente stemmen het zwijgen op te leggen door gebruik te maken van beschuldigingen van seksueel geweld en immoreel gedrag die gegarandeerd de reputatie van de beschuldigden vernietigen‘, staat in het artikel.

Als voorbeeld noemt de denktank de gevallen van de onafhankelijke journalisten Taoufik Bouachrine, Soulaiman Raissouni, Omar Radi en Hajar Raissouni.

Door het lastigvallen, intimideren en arresteren van onafhankelijke journalisten, activisten en invloedrijke bloggers op sociale media, willen de Marokkaanse autoriteiten uiteindelijk een sfeer van terreur creëren onder prominente figuren op sociale media en binnen de gemeenschap van mensenrechtenactivisten‘, aldus het artikel.

Het artikel, geschreven door onderzoeksjournalist, politicoloog en mensenrechtenactivist Abdellatif El Hamamouchi, besteedt ook aandacht aan de lastercampagne tegen critici van de Makhzen:
Marokkaans autoritarisme gebruikt niet alleen de rechterlijke macht en het strafrechtelijk systeem om de oppositie te intimideren en onafhankelijke journalistiek te beteugelen, maar het gebruikt ook met succes openbare laster via kranten en media die openlijk loyaal zijn aan het regime. Dergelijke laster wordt voornamelijk gebruikt om kritische stemmen in diskrediet te brengen door de publicatie van ongegronde criminele beschuldigingen en valse aanklachten tegen hen. Het wordt ook gebruikt om het moreel van journalisten in afwachting van arrestatie of proces te bedreigen en te breken. Maati Monjib, historicus en journalist, is daar een goed voorbeeld van. Hij werd weken voor zijn arrestatie op 29 december 2020 onderworpen aan een lastercampagne door de lasterlijke media en werd later veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”.”

Het artikel sluit af met de conclusie dat het Marokkaanse regime door zal gaan met de repressie om de toenemende onvrede bij de burgers te onderdrukken.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.