Amicales keren terug in Nederland

bron: Marokko Bulletin, jaren 70, privé archiefcollectie

Amicales, de naam van het netwerk van Marokkaanse spionnen en fascisten die in de jaren zeventig en tachtig de gastarbeiders in Nederland terroriseerden om grip van Rabat op de diaspora te verstevigen, is teruggekeerd.

Twee voorvallen deze maand die de comeback van deze fascistische groep bevestigen.

1- Deze maand kreeg Akil el Ghazaoui , voorzitter van de stichting Internationale Amicales Marokkanen in Nederland, een onderscheiding van het Marokkaanse consulaat in Amsterdam. El Ghazaoui kreeg ook een ‘certificaat van waardering’ van zijn eigen stichting. Ook ontving hij een certificaat van de ‘Nationale bond van Eervolle Idrissiden en hun Neven in Marokko‘, een racistische, door de Makhzen gesteunde organisatie die Marokkanen verdeelt in eervolle Arabieren uit Azië en eerloze autochtone Imazighen.

In het artikel in de ‘ambassade-krant’ valt verder te lezen dat Akil el Ghazaoui, huidige vice-voorzitter is van de stichting en dat de nieuwe voorzitter Bousselham Bouasria heet.

Het artikel bevat een citaat uit een lange brief van de Amicales waarin zij de mensenrechtensituatie en de economische ontwikkeling in Marokko bejubelen en Algerije aanvallen. De Amicales verklaren de Makhzen te steunen in zijn streven naar de inlijving van de autonome steden Ceuta en Melilla. De brief benadrukt dat de Amicales achter Mohamed 6 staan. Ook uiten zij hun bewondering voor Hassan II die duizenden onschuldige Riffijnen en Marokkanen heeft gedood.

Naast Akil El Ghazaoui werd ook een andere dienaar van de Makhzen in het zonnetje gezet. Het gaat om Youssef Yaghdi.

Opvallend, want vorig jaar was het deze Youssef Yaghdi die Akil El Ghazaoui trakteerde op een prijsje. In samenwerking met de agent Lhoucine Soussi die banden onderhoudt met de Marokkaanse ambassade en het consulaat. Yaghdi kreeg onlangs van burgemeester Femke Halsema een lintje voor zijn ‘verbindende activiteiten’ in Amsterdam.

2- Afgelopen zondag schreef Bousselham Bouasria, de nieuwe voorzitter van de Amicales in Nederland, een brief aan het koninklijk hof in Rabat. De brief is een lange smeekbede waarin de voorman van Amicales om de genezing van de Marokkaanse koning Mohamed 6 vraagt. Bouasria ondertekende de brief met ‘dienaar van het Cherfien koninkrijk Bousselham Bouasria’.

De terugkeer van de Amicales vindt plaats in een klimaat waarin de Marokkaanse overheid bezig is zijn lange arm in Nederland en in Europa te versterken. De aangehaalde samenwerking tussen de Nederlandse politie en de Marokkaanse politie en geheime diensten is daar een recente uiting van. Deze ontwikkeling baart veel Riffijnse Nederlanders en critici van de Makhzen grote zorgen, vooral omdat sommige lieden actief voor de lange arm van Rabat tevens werkzaam zijn in de Nederlandse politieorganisatie. Zij vrezen voor hun vrijheid en veiligheid hier en in Marokko. Vooral omdat de Amicales erom bekend staan als verklikkers die informatie over critici van de Makhzen doorgeven aan de ambassade.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.