Amnesty: Activisten doelwit van hack Marokkaanse regime

Twee prominente mensenrechtenactivisten zijn doelwit geworden van hackers die probeerden geavanceerde spionagesoftware op hun smartphones te installeren, meldt Amnesty International vandaag op basis van onderzoek. Minstens een van de pogingen daartoe zou succesvol zijn geweest.

Het gaat om software van het Israëlische bedrijf NSO. De spionagesoftware is formeel alleen bedoeld voor de strijd tegen terrorisme en georganiseerde criminaliteit. De software wordt echter ook ingezet om activisten, journalisten en advocaten te bespioneren.

Volgens onderzoeker Claudio Guarnieri van Amnesty zijn de twee activisten, de Riffijnse advocaat Abdessadek El Bouchtaoui en academicus Maati Monjib, doelwit geworden van de spyware Pegasus. Hij vermoedt dat het Marokkaanse regime achter de pogingen zit. De twee doelwitten vermoeden dit ook, hoewel technisch bewijs daarvoor ontbreekt.

De Pegasus-spyware zou sinds 2017 tegen mensenrechtenactivisten gebruikt worden. De mannen zouden sms’jes met een malafide link hebben ontvangen. Als zij op de link hadden geklikt, zou de spionagesoftware op hun apparaat geïnstalleerd worden.

Volgens Amnesty is in ieder geval één poging om de malware te installeren succesvol geweest. Daarbij kwam Pegasus terecht op de iPhone van Monjib.
Marokko heeft vooralsnog niet op het rapport van Amnesty gereageerd. NSO zegt de beschuldiging te onderzoeken.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.