Amnesty: Marokko gebruikt ‘coronawet’ om critici op te sluiten

Foto uit het archief

In haar jaarlijks rapport dat vandaag verscheen zei Amnesty onder meer dat Marokko critici opsluit. ‘De autoriteiten reageerden op de COVID-19-pandemie met een nieuwe wet op gezondheidsnoodsituaties, die de vrijheid van beweging, meningsuiting en vergadering aan banden legde, en gebruikte deze wet om mensen te vervolgen wegens kritiek op de manier waarop de regering de crisis had aangepakt of voor het overtreden van de noodmaatregelen’, aldus het rapport.

Als voorbeeld noemde Amnesty onder meer de Riffijnse mensenrechtenactivist Omar Naji uit Nador die in april 2020 werd opgepakt na zijn kritiek op de autoriteiten voor de confiscatie van goederen van straatverkopers.

Over de vrijheid van meningsuiting zegt Amnesty dat de autoriteiten doorgaan met hardhandig optreden tegen de vrijheid van meningsuiting in Marokko en de Westelijke Sahara, door een aantal journalisten en activisten te verhoren en te vervolgen voor hun berichten op sociale media.

Amnesty berichtte ook over de Riffijnse politieke gevangenen in haar paragraaf over ‘wrede, onmenselijke of vernederende bestraffing’. De internationale mensenrechten organisatie zei het volgende erover: ‘In augustus organiseerden Nasser Zefzafi en Nabil Ahamjik, leiders van de Riffijnse volksbeweging, een 25-daagse hongerstaking om te protesteren tegen het weigeren van familiebezoeken en de verdeling van de Riffijnse politieke gevangenen over verschillende gevangenissen die ontoegankelijk zijn voor hun families.’

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.