Amnesty: Marokko heeft intimidatie van mensenrechtenverdedigers opgevoerd

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei deze week dat Marokko de intimidatie van mensenrechtenverdedigers en activisten heeft opgevoerd. Amnesty zegt dat minstens vier personen worden vervolgd vanwege hun kritische berichten op sociale media.

Amnesty noemt de mensenrechtenactiviste Saida El Alami die op 23 maart werd gearresteerd nadat ze kritische berichten over het regime plaatste.

“De Marokkaanse autoriteiten intimideren activisten door middel van ongegronde strafrechtelijke onderzoeken en valse aanklachten in een schaamteloze poging om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en vreedzaam activisme de kop in te drukken”, zegt Amna Guellali, plaatsvervangend regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International.

“We roepen de autoriteiten op om Saida El Alami onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar te laten vallen. De politie moet stoppen met alle ondervragingen en vervolgingen van activisten die uitsluitend voortkomen uit hun uitoefening van het recht op vrijheid van meningsuiting”, voegt Guellali eraan toe.

De politie arresteerde op 26 maart ook blogger Mohamed Bouzlouf, die op Facebook solidariteit had betuigd met El Alami. Een rechtbank in Ouarzazate veroordeelde hem op 4 april tot twee maanden gevangenisstraf. Twee andere activisten, Abderrazak Boughanbour en Brahim Nafai, werden opgeroepen voor verhoor naar aanleiding van Facebook-berichten waarin ze respectievelijk opriepen tot protesten en tot een boycot van brandstof.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.