Amnesty noemt de Marokkaanse jacht op sub-Saharanen meedogenloos en onwettig

”Het meedogenloze hardhandig optreden tegen duizenden migranten en vluchtelingen uit de sub-Sahara is onwettig”, zo kopte Amnesty International een rapport dat gisteren verscheen over de acties van de Marokkaanse autoriteiten tegen sub-Saharanen.

De mensenrechtenorganisatie schrijft: ”Sinds eind juli heeft de Marokkaanse politie, samen met de Koninklijke Rijkswacht en de Hulpkrachten, grote razzia’s uitgevoerd in de buurten waar vluchtelingen en migranten in verschillende steden wonen, met bijzondere intensiteit in de noordelijke provincies Tanger, Nador en Tetuan, die grenzen aan Ceuta en Melilla.”

De directeur van Amnesty Internationals afdeling voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Heba Morayef zegt: “Deze schokkende aanpak van migranten en vluchtelingen in Marokko is zowel wreed als onwettig. Het is een verontrustende terugval voor een regering die in 2013 nieuwe beleidsverbintenissen op het gebied van asiel en migratie invoerde om Marokko in overeenstemming te brengen met de internationale normen.”

Amnesty citeerde ook de de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH), die meldde dat sinds juli zo’n 5.000 sub-Saharanen in bussen werden gevuld en gedumpt werden in verlaten gebieden dicht bij de Algerijnse grens of in het zuiden van het land.

Niet alleen illegale migranten waren het slachtoffer van de razzia’s. Amnesty citeert het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) in Rabat: ”Tijdens de recente incidenten werden ten minste 14 asielzoekers en vier in Marokko geregistreerde vluchtelingen ook gedwongen naar het zuiden van het land overgebracht. Waaronder een vrouw en haar 1 jaar oude zoon die op 7 augustus in Tanger werden opgepakt. Het paar werd gedwongen in een bus te stappen, om later vrij te worden gelaten in Kenitra zo’n 200 kilometer verderop.

Het volledige rapport van Amnesty is te lezen in het Engels via de volgende link: Amnesty International

Marokko intensiveerde de razzia’s op sub-Saharaanse migranten vanaf het moment dat de EU ruim 30 miljoen euro vrijmaakte aan Rabat om ”de strijd tegen illegale migratie aan te scherpen”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.