Amnesty op de bres voor Brahim Saadoun en twee Britten

Brahim Saadoun

Brahim Saadoun en twee Britten werden afgelopen donderdag ter dood veroordeeld door het ‘Hooggerechtshof van de Volksrepubliek Donetsk’.

Ze werden veroordeeld omdat ze buitenlandse huursoldaten waren en vanwege ‘acties gericht op de gewelddadige machtsovername en omverwerping van de constitutionele orde van de Volksrepubliek Donetsk. De drie namen deel aan de gevechten tegen Rusland als lid van de Oekraïense strijdkrachten en werden in mei gevangengenomen door Russische troepen in Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne”, schrijft Amnesty.

De internationale mensenrechten organisatie roept op om de drie te behandelen als krijgsgevangenen en beschouwt de doodstraf een schending van het internationaal recht.

Volgens Amnesty werd de drie een eerlijk proces ontzegd en noemt dat een oorlogsmisdrijf.

Rusland draagt ​​als bezettende macht de verantwoordelijkheid voor de behandeling van alle krijgsgevangenen en van anderen die gevangengenomen zijn. De Russische autoriteiten moeten ervoor zorgen dat de doodvonnissen onmiddellijk worden ingetrokken. De veroordeling van de drie mannen is een schending van het internationaal humanitair recht”, schrijft Amnesty.

Taher Saadoun, de vader van Brahim Saadoun, zei tegen de Marokkaanse media dat zijn zoon geen huurling is omdat hij de Oekraïense nationaliteit draagt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.