Amnesty reageert op aantijgingen Marokko

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft vandaag gereageerd op de Marokkaanse lastercampagne.

‘De aanvallen van de Marokkaanse autoriteiten op de geloofwaardigheid van Amnesty International en de georkestreerde lastercampagne tegen het Amnesty Morocco-kantoor in Rabat, laten zien hoe intolerant ze zijn geworden voor onderzoek en legitieme kritiek op hun mensenrechtenrecord’, zei Amnesty International vandaag.

De aanval van het Marokkaanse regime kwam iets meer dan een week nadat de organisatie op 22 juni een rapport had gepubliceerd waarin werd onthuld hoe Israëlische software door gebruikt werd door het regime om de onafhankelijke journalist Omar Radi onder onrechtmatig toezicht te plaatsen. Amnesty International stuurde gisteren een brief aan het regime met daarin haar onderzoeksresultaten en details over haar onderzoeksmethodologie.

“Deze lastercampagne en de valse beweringen tegen Amnesty International zijn een poging om degelijk mensenrechtenonderzoek in diskrediet te brengen dat een reeks onrechtmatige surveillance-incidenten aan het licht heeft gebracht met producten van de NSO Group (Israëlisch bedrijf). In plaats van constructief om te gaan met de bevindingen in ons rapport, kiezen de autoriteiten voor om de boodschapper aan te vallen ‘, zegt Heba Morayef, Amnesty International’s directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Amnesty benadrukt dat dit niet de eerste keer is dat het regime zich inspant om het werk van Amnesty te ondermijnen en dat het samen valt met een toenemende repressie in het land. ‘Tientallen mensenrechtenactivisten, onafhankelijke journalisten en demonstranten zitten momenteel in de gevangenis en de autoriteiten hebben de afgelopen maanden geprofiteerd van de COVID-19-pandemie om meer critici te vervolgen’, voegt de organisatie aan toe.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat niet-benoemde overheidsbronnen de Marokkaanse media hebben verteld dat het regime van plan is het kantoor van Amnesty Morocco in Rabat te sluiten.

Lees ook:

Marokko beschuldigt Amnesty van deelname aan een complot

Marokko beschuldigt Amnesty van discriminatie na oproep Riffijnse activisten vrij te laten!