Amnesty: Sahrawi activiste doelwit van Pegasus-spyware

Een prominente Sahrawi mensenrechtenactivist is de afgelopen maanden het doelwit geweest van Pegasus-spyware van NSO Group, schrijft Amnesty International vandaag.

Uit de analyse door het Security Lab van Amnesty International bleek dat twee telefoons van Sahrawi activiste Aminatou Haidar het doelwit waren en geïnfecteerd waren in november 2021.

“Het feit dat Aminatou Haidar slechts enkele maanden geleden het doelwit was van Pegasus-spyware, is een verder bewijs dat bedrijven zoals NSO Group mensenrechtenschendingen zullen blijven faciliteren, tenzij ze goed worden gereguleerd”, zegt Danna Ingleton van Amnesty International.

”Deze laatste onthulling toont aan dat het mensenrechtenbeleid van de NSO Group in de praktijk zinloos is. Amnesty International heeft herhaaldelijk forensisch bewijs getoond van misbruik van Pegasus sinds 2019 in Marokko. De NSO Group heeft echter geen actie ondernomen om de aanhoudende mensenrechtenschendingen veroorzaakt door haar software in Marokko te voorkomen”, staat te lezen op de website van Amnesty.

”NSO Group moet verantwoordelijk worden gehouden voor haar rol bij het aanvallen van Aminatou Haidar en andere onverschrokken activisten uit Marokko en de Westelijke Sahara”, voegt de mensenrechtenorganisatie eraan toe.

Amnesty heeft meermaals gedetailleerd bewijs geleverd van het gebruik van Pegasus-spyware om Riffijnse, Sahrawi en Marokkaanse activisten te bespioneren .

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.