Amnesty vraagt om vrijlating kritische journaliste Hajar Raissouni

Amnesty International heeft het Marokkaanse regime gevraagd om de journaliste Hajar Raissouni onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar in te trekken.

De kritische journaliste werd afgelopen zaterdag gearresteerd nadat zij uit een kliniek kwam. Hajar werd opgepakt samen met haar verloofde, een arts, een verpleegster en een assistent. Het regime beschuldigt de journaliste van abortus en seks buiten het huwelijk, activisten zeggen dat de aanklachten vals en karaktermoord zijn om de kritische journaliste te straffen.

Vanuit de gevangenis zei Hajar Raissouni dat tijdens het verhoor de vragen vooral over politiek en haar activistische familieleden gingen. Het is niet de eerste keer dat het regime zulke aanklachten gebruikt om critici de monddood te maken.

Het laatste bericht van Hajar Raissouni op haar Facebook account ging over de overstroming in Taroudent die zeven mensen het leven kostte. Hajar schreef: ”Wij allemaal weten wie verantwoordelijk is voor het falend beleid en wie de levens van onschuldigen in gevaar brengt, verwijzend naar Mohamed VI”.

In mei 2019 publiceerde Hajar Raissouni, die voor Akhbar Al Yaoum werkte, een reeks interviews met Ahmed Zefzafi, de vader van Nasser Zefzafi die de protesten in Arif leidde. Ze heeft ook artikelen gepubliceerd die kritisch zijn over de Marokkaanse autoriteiten. Een redacteur van de krant Akhbar al-Yaoum, Taoufik Bouachrine, werd in november 2018 veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf op grond van politiek gemotiveerde aanklachten.

Eergisteren werd bekend dat de Marokkaanse journalist Mustapha El Hasnaoui asiel heeft aangevraagd in Zweden. De afgelopen jaren treedt het regime steeds harder op tegen kritische journalisten, ook verschillende buitenlandse journalisten moesten het land verlaten. Journalisten die zich ontfermen over onderwerpen als Mohamed VI, Arif en de Westelijke Sahara zijn niet gewild door het regime.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.