Arabier legt hand op tweeduizend jaar oude ruïnes in Tanger

De ruïnes van Cotta liggen zo’n tien kilometer ten zuiden van de stad Tanger. Deze ruïnes waren tweeduizend jaar geleden een industrieel centrum voor het zouten van vis, het winnen van zout en de productie van paarse kleurstoffen.

Cotta kende haar beste jaren tijdens de regeerperiode van de Amazigh koning Juba II, die over het oude Riffijnse koninkrijk Mauretania regeerde.

Tegenwoordig zijn er enkele ruïnes overgebleven van Cotta. Direct aan het strand zijn ruïnes van een tempel, baden, opslagruimtes en andere gebouwen te vinden.

De ruïnes maken nu deel uit van het privéterrein van het paleis van een rijke Arabier uit de Golfstaten, nadat hij twee jaar geleden een omheining om het gebied heen plaatste.

Tot de dag van vandaag heeft het Marokkaanse regime niet opgetreden tegen deze daad die het collectief erfgoed van het gebied in gevaar brengt. Velen vermoeden daarom dat de Arabier, volgens berichten een prins, toestemming heeft van Rabat. Volgens Google Earth is het paleis eigendom van de Saoedische koning Salman Ben Abdelaziz, een ‘gulle donateur’ van Mohamed 6 en zijn regime.

Het zou Rabat niet vreemd zijn. Het regime marginaliseert systematisch ruïnes die verwijzen naar de Amazigh identiteit van het land, met name in Arif. Zo werd de hoofdstad van het Riffijnse vorstendom Nekor/Noukour, eerste islamitische staat in het westen van Noord-Afrika, in 1975 onder water gezet. Aan de andere kant besteedt Marokko jaarlijks een aanzienlijk budget aan het vieren van de oprichting van de sjiitische Arabische Idrisiden-dynastie.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.