Arabieren en Israëliërs geïnteresseerd in Al Hoceima

Groep Marokkanen en Israëliërs in Al Hoceima deze week

Deze week werd bekend dat de Verenigde Arabische Emiraten 15 miljard dollar willen investeren in de ’toerismesector’ in de regio Al Hoceima-Tetouan-Tanger. Het merendeel van de 15 miljard dollar willen de Arabieren investeren in Al Hoceima.

Het hoofd van de UAE International Investors Council, Seif Al Jarwan, zei dat een Arabische delegatie Al Hoceima zal bezoeken om de ‘investeringsvooruitzichten’ daar te bespreken, meldt Tanja24.

Al Jarwan prees ‘de diepgang van de sterke broederlijke betrekkingen tussen de Verenigde Arabische Emiraten en het Koninkrijk Marokko als een vooraanstaand zusterland dat veel factoren heeft die investeerders aantrekken en het tot een investeringsland bij uitstek maken’.

Deze week werd Al Hoceima ook bezocht door een delegatie van Marokkanen en Israëliërs. Volgens de Marokkaanse media bestond de Israëlische delegatie uit investeerders in de toerismesector. Deze delegatie bezocht ook Nador en andere gebieden. De Israëliërs prezen het Marokkaanse regime en scandeerden zelfs ‘leve de koning Mohamed 6‘.

Deze berichten hebben grote zorgen gebaard bij de lokale bevolking. De Verenigde Arabische Emiraten staan bekend als felle anti-Imazighen en grote financierders van pan-Arabische dictators. De bevolking vreest ook dat deze investeerders het geld gaan investeren in het sekstoerisme en de arabisering van het gebied.

Tijdens de protesten van de Riffijnse volksbeweging vier jaar geleden scandeerden de betogers leuzen tegen de Arabische investeringen in sekstoerisme in de regio. De betogers eisten toen investering in natuur- en erfgoedtoerisme omdat het gebied rijk is aan natuur en historische bezienswaardigheden.

Activisten vinden deze bezoeken en uitlatingen van de Marokkanen, Israëliërs en Arabieren verdacht. Ze vermoeden dat de deal tussen Mohamed 6 en Israël niet alleen de Westelijke Sahara omvat maar ook Arif. De activisten zeggen dat Marokko Riffijnse ondernemers ondermijnt en uit de regio verjaagt. Aan de andere kant hebben de handlangers van het regime de vrije hand in de regio en staan ze boven de wet omdat ze de agenda van Rabat in Arif uitvoeren. Dit komt overeen met wat een voormalige parlementariër ruim tien jaar geleden zei: ‘wij, parlementariërs uit Arif, werden bij elkaar geroepen door de adviseur van Mohamed 6, Fouad Ali El Himma, die ons vertelde dat de koning twee opdrachten had voor ons: voorkomen dat Riffijnen investeren in Arif en anti-Spanje protesten organiseren voor het gebouw van het Spaanse consulaat in Nador’.

Lees ook:

Algerijnse politica: Arabische Emiraten lobbyen voor Israël en tegen Imazighen

Marokko werkt investeringen in Arif tegen

Investeerder in Al Hoceima klaagt over tegenwerking door autoriteiten (video)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.