Arabische stichting draait geldkraan in Marokko dicht

Een stichting van de Verenigde Arabische Emiraten heeft donderdag aangekondigd dat zij al haar activiteiten in Marokko zal opschorten vanwege de toenemende spanning en onenigheid tussen Abu Dhabi en Rabat in de afgelopen weken. Een Marokkaanse organisatie die profiteerde van de Arabische financiering heeft meteen aangekondigd alle activiteiten te bevriezen.

De Marokkaanse website Banassa citeerde Mohammed El-Ani, algemeen directeur van Mominoun without Borders Foundation for Studies and Research, waarin staat dat: “Het besluit om alle activiteiten van de stichting tot nader order op te schorten is te wijten aan de omstandigheden en gevolgen van de verspreiding van het coronavirus.”

De stichting geeft vier tijdschriften uit, Yatafakarun, Thawat, Albab en Ta’wilyat, waarin tientallen werken van Marokkanen worden gepubliceerd.
Al-Ani zegt dat de situatie van zijn Mominoun Foundation erg moeilijk is nu de Arabische financiering gestopt is. De directeur van Mominoun without Borders Foundation zei dat zijn organisatie meer dan zeven jaar continu aan het werk was met meer dan 400 boeken en 1.500 lezingen als resultaat.

Bronnen van binnen de stichting bevestigden echter dat de abrupte stopzetting van de activiteiten niets te maken heeft met de coronacrisis maar met de ruzie tussen Abu Dhabi en Rabat. Dezelfde bron voegde eraan toe dat de stichting nooit heeft gerekend op boekenverkopen of andere eigen inkomsten om de activiteiten te financieren en dat alle activiteiten van de stichting gefinancierd werden vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, aldus Banassa.

Dit nieuws is positief ontvangen door de Imazighen die vragen om het dichtdraaien van andere pan-Arabische geldkranen uit de Golfstaten die de verarabisering in Noord-Afrika financieren.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.