Archeologische vondsten voor de kust van Safi kunnen van mythische stad zijn

Archeologische opgravingen die onlangs zijn uitgevoerd door een lokale vereniging hebben geleid tot waardevolle ontdekkingen langs de hele kust ten noorden van Safi tussen Sidi Bouzid en Cape Beddouza.

Deze archeologische vondsten kunnen teruggaan tot de 2de eeuw voor Christus en zelfs tot de bronstijd (2000 jaar, van 2700 tot 900 voor Christus), aldus Redouane Bourga, stichtend lid en vicevoorzitter van de vereniging die zich bezig houdt met archeologisch onderzoek onder water.

Deze kostbare ontdekkingen zullen waarschijnlijk bepaalde mysteries onthullen met betrekking tot Tighaline, een stad verzonken onder de zee, haar grenzen en de manier van leven van haar inwoners, vertelde hij aan de Marokkaanse staatspersbureau ‘Maghreb Arabe Presse’ MAP.

Redouane Bourga wees erop dat de kust van Safi een rijk archeologisch erfgoed herbergt dat de nodige aandacht moet krijgen, en voegde eraan toe dat de vereniging van plan is om andere wetenschappelijke opgravingen uit te voeren in dit gebied om andere artefacten te identificeren die ons meer kunnen vertellen over de stad Tighaline, melden internationale media waaronder Russia Today en MSN.

Inwoners van de stad Safi hebben het verhaal van de onder water gelopen stad Tighaline ten noorden van Safi meegekregen van hun voorouders. Tot nu toe was er echter nog geen tastbaar bewijs van deze verloren stad en dacht men dat het om een mythe ging.

De naam van de stad Safi herbergt misschien het geheim van wat Tighaline overkwam. Lokale inwoners noemen hun stad Asfi, onder Portugees bewind werd dat gelatiniseerd naar Safi en Safim. ‘Asfi’ betekent overstroming of riviermonding in het Tamazight en komt van de Amazigh verbale wortel “ffey / sfi / sfey”, wat betekent overstromen, morsen of gieten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.