Arganboom krijgt een internationale dag van de VN

De allereerste Internationale Arganboom dag vindt plaats op 10 mei 2021. De Arganboom, een boom die specifiek is voor Noord-Afrika en met name het Soussgebied, wordt dus vanaf dit jaar jaarlijks gevierd op 10 mei, als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid en voorouderlijke bron van duurzame ontwikkeling.

De Internationale Dag van de Arganboom werd aangekondigd op 3 maart 2021, toen de Algemene Vergadering van de VN bij consensus een ontwerpresolutie aannam die was geïnitieerd door Marokko en werd geprezen door alle lidstaten van de Verenigde Naties.

De VN prees de boom en zei dat het een multifunctionele boom is die het genereren van inkomsten ondersteunt, de veerkracht vergroot en de klimaatadaptatie verbetert. ‘De boom speelt een zeer belangrijke rol bij het bereiken van de drie dimensies van duurzame ontwikkeling – economisch, sociaal en ecologisch – op lokaal niveau’, aldus de VN.

Marokko zag de export van Arganolie in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbelen tot meer dan 700 ton. De olie wordt geëxporteerd naar bedrijven als L’oreal en Unilever.

Het is een van de zeldzaamste oliën ter wereld en er wordt gezegd dat het sinds de 13e eeuw door de Imazighen, voornamelijk vrouwen, wordt gemaakt. De methode waarmee de olie wordt geproduceerd is sindsdien niet veel veranderd.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.