Avondklok Casablanca: politiegeweld tegen café medewerker (video)

Een medewerker van een café is deze maand ernstig mishandeld in een politiebureau in Casablanca. Het slachtoffer was aan het werk in een café in dezelfde stad. Hij mocht om 21:00 pas naar huis, wat hij lopend deed.

Onderweg kwam hij een patrouille tegen van de Marokkaanse politie. De man probeerde hen uit te leggen dat hij om 21:00 zijn werk verliet en dat hij onderweg was naar huis, maar hij werd afgevoerd naar het politiebureau.

In het politiegebouw werd de man mishandeld door drie agenten. Een van de agenten legde zijn knie op zijn borstkas en begon hem klappen te geven tot hij moe werd.

Het slachtoffer verbleef 48 uur in hechtenis en mocht alleen weg toen hij een gefabriceerd verhoor tekende waarin staat dat hij een lijmverslaafde is. In het verhoor staat ook dat de blauwe plekken op zijn lichaam het gevolg zijn van een val bij zijn poging te vluchten voor de politie.

De café eigenaar, de baas van het slachtoffer, kreeg echter een ander verhaal te horen van de politie. Volgens de agenten werd het slachtoffer agressief in het politiebureau, waarna hij geslagen werd. Het slachtoffer zelf kreeg bezoek van politieagenten die hem vroegen hun collega te vergeven omdat hij ‘nieuw is en in boze bui was’.

Het slachtoffer beschikt over een medisch certificaat waarin staat dat hij 22 dagen arbeidsongeschikt is als gevolg van de marteling. De man beschikt ook over een document dat bevestigt dat hij op die dag aan het werk was in het café.

Het enige wat het slachtoffer vraagt is dat er naar zijn zaak wordt gekeken en dat gerechtigheid geschiedt. ‘Zodat anderen niet het slachtoffer worden van politiegeweld in de toekomst’, voegt de slachtoffer toe.

Marokko ontvangt jaarlijks geld van onder meer de Europese Unie voor ‘de verbetering van mensenrechten’. Rabat ontkent altijd het bestaan van politiegeweld ondanks de vele getuigenissen van slachtoffers en de verdachte ‘dood‘ van burgers in politiebureaus.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.