Azaitar gebroeders zorgen voor scheuring binnen de Makhzen

Een groep Marokkaanse media, gelieerd aan de inlichtingendiensten en politie of gefinancierd door de Verenigde Arabische Emiraten, zijn een nieuwe campagne begonnen tegen de gebroeders Azaitar. De gepubliceerde stukken zijn bedoeld om de Allawiet Mohamed 6 onder druk te zetten zodat hij afstand neemt van hen.

Abubakr, Omar en Ottman zijn drie jonge Duitsers van Marokkaanse afkomst, opgegroeid in Keulen. Twee van hen hebben een strafblad. Zij zorgen voor een scheuring binnen de Makhzen, de staatsapparaat of het schaduwregime dat het land daadwerkelijk bestuurt.

Tijdens de Riffijnse volksbeweging in 2016 en 2017 waren al scheuren te zien binnen de Makhzen. Twee namen werden toen genoemd: een groep geleid door de adviseur van de koning Fouad Ali El Himma tegen een andere groep geleid door Mounir El Majidi, de persoonlijke secretaris van Mohamed VI.

De huidige ruzie binnen de Makhzen is ook opgemerkt door Ignacio Cembrero, een van de weinige journalisten die Mohamed 6 heeft geïnterviewd.

Ignacio Cembrero schrijft het volgende in El Confidencial: ”De gebroeders Azaitar organiseren de audiënties van Mohamed VI in het koninklijk paleis met zijn adviseurs, met degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en zelfs met zijn eigen familie. Zij zijn degenen die beslissen wanneer de samenkomsten van Zijne Majesteit beginnen en wanneer ze eindigen. De vader van de drie broers klimt van tijd tot tijd naar de muezzin van de paleismoskee, Dar al Makhzen, en roept van daaruit op tot gebed in plaats van de imam, volgens bronnen bekend met het leven van de koninklijke familie van Marokko. Dit is het onzichtbare deel van het leven in het paleis in de ogen van Marokkanen. Maar er is een ander facet dat al meer dan een jaar aan het licht komt, gedreven door de hyperactiviteit van de Azaitars op sociale netwerken en de incidenten die ze in het openbaar hebben uitgelokt met gewone Marokkanen of zelfs met ambtenaren; maar vooral gepubliceerd door de pers gerelateerd aan de autoriteiten, gericht op het aan de kaak stellen van hun misbruiken en vermeende misdaden.

De Spaanse journalist gaat verder en zegt: ”Drie jaar lang werd de ongebruikelijke ‘nieuwe familie’ van de vorst stilzwijgend getolereerd door de autoriteiten. Maar sinds het laatste weekend van mei is er een ongekende campagne tegen de Azaitars ontketend in Marokko. Media met politiek gewicht in het land nemen eraan deel, van ‘Hespress(gefinancierd de Verenigde Arabische Emiraten) tot ‘Barlamane‘, de krant van het veiligheidsapparaat, evenals het sensationele ‘Goud’, het (fascistisch) weekblad ‘Al Ousboue‘ —de bestseller op papier — en zelfs Chouf TV, verwant aan de geheime diensten. Een reeks video’s en berichten die via social media circuleren, wordt aan de conventionele media toegevoegd. Het is een goed gecoördineerde media-operatie, vol aanvallen op de entourage van de koning en de passiviteit van sommige autoriteiten.”

Volgens Cembrero zijn deze aanvallen gedirigeerd door ‘enkele koninklijke adviseurs, vooraanstaande politiechefs en de geheime diensten, getuige de straffeloosheid waarmee de auteurs hun kritiek formuleren en de echo die ze hebben in audiovisuele media die banden hebben met de Makhzen.

De journalist noemt Fouad Ali el Himma, de belangrijkste koninklijke adviseur, en Abdellatif Hammouchi, hoofd van de politie en de inlichtingendiensten, bij naam. Deze twee worden volgens Cembrero ​​bijgestaan door andere hoge functionarissen die zich zorgen maken over de gang van zaken in het Allawitisch paleis.

Lees ook:

Invloed Azaitars op Mohamed 6 zorgt voor onrust in Rabat

Mohamed 6 verleent nationaliteit aan Moee, vriend gebroeders Azaitar

Rincon: muurteksten tegen privileges vriend van de koning (foto’s)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.