Batna organiseert de officiële Amazigh Nieuwjaarsfestiviteiten 2971

Foto uit het archief

De officiële festiviteiten van het Amazigh Nieuwjaar, Yennayer, zullen dit jaar plaats vinden in de hoofdstad van Aures. De festiviteiten in de stad Batna gaan vandaag van start en zullen duren tot aanstaande dinsdag.

De festiviteiten bestaan uit een rijk programma van culturele activiteiten waaronder tentoonstellingen, literaire bijeenkomsten en thematische conferenties over de cultuur en de Amazigh taal.

Er is ook een boeken- en multimediabeurs gepland in Bouzina, ten zuidoosten van Batna, naast een workshop gewijd aan cinema. Evenals een tentoonstelling met ambachtelijke producten en traditionele culinaire knowhow, naast optredens met Amazigh traditionele muziek.
De Amazigh nieuwjaarsviering wordt dit jaar gemarkeerd door de uitreiking van de eerste editie van de “Prijs van de president van de Republiek voor Amazigh literatuur en taal”.

Deze literaire prijs, ingesteld in 2020 bij presidentieel decreet, beloont de beste werken en onderzoeken die zijn uitgevoerd in de Amazigh taalkunde en literatuur, of literatuur die naar het Tamazight is vertaald.

De jury heeft 106 werken gekregen, het gaat om 61 literaire werken (roman, korte verhalen, verhalen, etc…), 24 andere in taalkunde, 14 onderzoekswerken in het Amazigh immateriële culturele erfgoed 7 onderzoekswerken op het gebied van technologie en digitale wereld.
De eerste drie winnaars ontvangen een certificaat van waardering en een financiële beloning van respectievelijk één miljoen Algerijnse dinar (+/- 6.200 euro), 500.000 DA en 250.000 DA.

Algerije is het eerste land in Noord-Afrika dat het Amazigh nieuwjaar, Yennayer, erkent als een nationale feestdag, meldt het Algerijnse staatsbureau Algeria Press Service.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.