Bedrijven van parlementslid en ‘Menara-project’ vervuilen stranden Al Hoceima

Na het vertrek van veel vissers uit Al Hoceima door de Marokkaanse corruptielobby in de haven van deze stad die Rabat wil veranderen  in een jachthaven voor toeristen uit de Golfstaten, is het toerisme het enige wat de lokale economie nog een beetje draaiende houdt. Vooral de stranden van de stad zijn gewild, ondanks het feit dat ze ontbreken aan basisvoorzieningen zoals toiletten.

Het lijkt er echter op dat deze stranden het doelwit zijn geworden van handlangers van het Marokkaanse regime. Deze week verschenen twee berichten in het nieuws over het vervuilen van de stranden met bouwafval.

Het eerste bericht gaat over het compleet vernietigen van het populaire kleine strand ”Thara n Tharoumith” door een van de bekendste leden van de ”onroerendgoedmaffia”, parlementslid en lid van de PAM-partij van de vriend van de koning, Mohamed El Hammouti. De laatste werd in een korte tijd een multimiljonair, na de aardbeving van 2004 waarbij internationale donaties voor de wederopbouw van het gebied verdwenen in het creëren van een groep handlangers van het regime in het gebied.

Een bouwbedrijf dat de appartementencomplexen van El Hammouti bouwt heeft tonnen bouwafval gedumpt in dit strand waardoor het niet meer geschikt is voor recreatie. Deze daad heeft veel woede veroorzaakt onder de lokale bevolking en ook de milieuverenigingen veroordelen deze daad.

Gisteren berichtte Altpresse over een ander strand dat slachtoffer is geworden van bouwafval. Het gaat om Thera Youssef-strand, dat zeer populair is onder de Europese Riffijnen.

Een van de bouwbedrijven die het ”Menara-project” uitvoert, waarschijnlijk van buiten de regio, besloot om haar bouwafval te dumpen in een van de bekendste stranden van deze stad die economisch lijdt door de opvoering van de militarisering sinds 2017.

De voorzitter van de vereniging Ajir zei tegen Altpresse dat de stranden van Al Hoceima hier regelmatig mee te maken krijgen en roept de verantwoordelijken op om voor de stranden te zorgen en die te gebruiken als katalysator voor de toerismesector.