België wil Riffijnse activist uitzetten naar Marokko

Saïd Chahbari is een van de Riffijnse activisten die al geruime tijd de straten van Europa opging om de rechten van de Riffijnen af te dwingen in de Rif.

Toen de Belgische Riffijn Wafi Kajou vorig jaar door het Marokkaanse regime werd gearresteerd voor zijn aandeel in de Riffijnse volksbeweging was deze man een van de demonstranten die de straat opging om Wafi vrij te krijgen. Dit deed hij allemaal zonder in het bezit te zijn van een geldige verblijfsvergunning. Zijn asielaanvraag werd uiteindelijk afgekeurd ondanks het risico dat hij loopt om gearresteerd en gemarteld te worden in Marokko. Saïd is dus onlangs opgepakt en opgesloten in een opvangcentrum in Luik.

De aanvraag om een geldige verblijfsvergunning te krijgen is in eerste aanleg afgewezen. In hoger beroep heeft de rechtbank zich onbevoegd verklaard en werd de zaak verwezen naar de rechtbank in Antwerpen. Ondertussen heeft hij het bevel gekregen om het land binnen 45 dagen te verlaten. De kans dat hij gedwongen het land wordt uitgezet richting Casablanca is groot. In dat geval verkeert hij in gevaar aangezien wij allemaal weten hoe het Marokkaanse regime opposanten behandelt.

Op 13/03/2019 verloopt deze uitzettermijn van 45 dagen en wordt hij dus hoogst waarschijnlijk uitgezet. De dienst vreemdelingenzaken beslist over het lot van deze activist, aangezien zij het advies geeft over de aanvraag van een verblijfsvergunning.

Geschreven door Noureddine Adherbal

Lees ook: Amnesty rapporteert over Marokkaanse mensenrechtenschendingen tegen Riffijnen

Door Nederland uitgezette asielzoeker krijgt levenslang in Bahrein

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.