België zet imam en spion van Marokko het land uit

Toujgani op de Marokkaanse staatstelevisie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee in België.

Sammy Mahdi trok het verblijf van de imam in “omwille van signalen van een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid”. Hij baseerde zich daarvoor op informatie van de Belgische veiligheidsdiensten.

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) schrijft dat de veiligheidsdiensten Toujgani linken aan spionage. ”De imam zou in elk geval banden hebben met de Marokkaanse overheid, zo blijkt uit getuigenissen die we optekenden bij mensen die zijn moskee goed kennen”, voegt VRT eraan toe.

Mohamed Toujgani is ook voorzitter van de ‘Ligue des imams marocains de Belgique’, een organisatie van Marokkaanse imams in België. De organisatie zou volgens VRT sterk onder invloed van Marokko staan. De nieuwssite zegt ook dat de organisatie extremisme verspreidt in België en zich bezig houdt met spionage.

”Dat de Marokkaanse overheid invloed uitoefent in ons land, onder meer via de moskeeën, is al langer gekend”, schrijft VRT.

In 2019 was Mohamed Toujgani een eregast van ‘een bijeenkomst‘ georganiseerd door de Marokkaanse ambassade via Al Fath-moskee in Brussel. De Marokkaanse ambassadeur, Mohamed Ameur, heeft bij deze bijeenkomst een andere Toujgani onderscheiden. Het gaat om Taher Toujgani, benoemd door Mohamed 6 als voorzitter van de ‘religieuze’ raad van Marokkanen in Europa. El Bakkali El Khammar, voorzitter van ‘Vereniging Imams Nederland’ was ook aanwezig bij de bijeenkomst. Evenals Fouad Ahidar en andere belangenbehartigers van Rabat in de Benelux.

Anders dan Frankrijk en België die de Marokkaanse controle over moskeeën bestrijden, kiest Nederland ervoor om te zwijgen over de Marokkaanse inlichtingendiensten die actief zijn in de Nederlandse moskeeën.

Lees ook:

Geen subsidie voor Moslimexecutieve vanwege Marokkaanse spionnen

Marokko wil islamitische instellingen in Frankrijk controleren, spionnen ontmaskerd

Verschillende Amsterdamse moskeeën betuigen dank en loyaliteit aan de Marokkaanse koning

‘Moskee’ Al Kabir in dienst van het Marokkaanse regime

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.