Belgische Marokkaan neemt afstand van zijn Marokkaanse nationaliteit!

Khalil Zeguendi, hoofdredacteur van het magazine Le Maroxellois, heeft een aanvraag tot het vervallen van zijn Marokkaanse nationaliteit ingediend bij de Marokkaanse autoriteiten. De Brusselse Marokkaan, sinds 1971 in België, wijst zijn Marokkaanse nationaliteit af omdat zijn zieke broer gestrand is in Tanger.

Zeguendi vertelde La Dernière Heure dat hij geen Marokkaan meer wil zijn. Volgens Khalil ligt het probleem bij Marokko en heeft het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken herhaaldelijk aangegeven bereid te zijn de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de repatriëring van de Belgische Marokkanen.

Khalil Zeguendi zei dat hij de nationaliteit als een contract ziet tussen de staat en de burger, waarbij elk plicht heeft tegenover de ander. Zeguendi voegde eraan toe dat de Marokkaanse staat zijn verplichtingen echter niet nakomt.

De Marokkaanse wet maakt het theoretisch mogelijk voor Marokkanen met een dubbele nationaliteit om hun Marokkaanse nationaliteit op te geven. De procedure duurt één tot twee jaar. Na voltooiing moet het ter goedkeuring aan de koning worden voorgelegd.

Khalil Zeguendi is niet de enige die zijn Marokkaanse nationaliteit opgaf als gevolg van de besluiten van het regime in Rabat. Een Marokkaan die gestrand is in Turkije heeft onlangs in een video verklaard geen Marokkaan meer te willen zijn.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.