Belgische mensenrechtenactivist bespioneerd door Marokko met Pegasus

Mahjoub Mleiha is het vierde slachtoffer van Pegasus-spyware op Belgische bodem. De Belg is afkomstig uit de Westelijke Sahara en werkt als vrijwilliger voor Codesa, een collectief van Saharawi mensenrechtenactivisten.

Een onderzoek, uitgevoerd door Amnesty International’s Security Lab, toonde aan dat de telefoon van de Belg sporen bevat van Pegasus-spyware.

Mahjoub Mleiha is geboren in de Westelijke Sahara dat geclaimd wordt door de Allawieten. In 2017 verkreeg hij de Belgische nationaliteit. Mahjoub is verantwoordelijk voor de externe betrekkingen van het collectief van Sahrawi activisten die opkomen voor de mensenrechten en nam als zodanig deel aan vergaderingen met veel diplomaten en Europarlementariërs.

“Op 1 november ontving ik een e-mail van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken”, vertelde hij aan Knack en Le Soir. Toen ik dit bericht op mijn iPhone opende, merkte ik dat het al als “gelezen” was gemarkeerd, zelfs voordat ik het opende. Op dat moment realiseerde ik me dat iemand naar mijn telefoon keek. “

Een onderzoek van zijn telefoon bevestigde de aanwezigheid van sporen van Pegasus, maar kon de identiteit van de dader niet met zekerheid vaststellen. Dat laatste staat echter niet ter discussie voor de Sahrawi activist: de Marokkaanse geheime diensten. ” Wie anders ? De Belgen? Ik denk van niet. Ik zie het niemand anders doen dan de Marokkaanse geheime diensten”, zei hij. Mahjoub Mleiha is voornemens een klacht in te dienen in België.

In juli onthulden tientallen media, gecoördineerd door Forbidden Stories en met technische ondersteuning van Amnesty International’s Security Lab, de omvang van spionage door Pegasus-spyware. De Israëlische spyware werd op grote schaal gebruikt om advocaten, journalisten, mensenrechtenverdedigers en politici te bespioneren.

Marokko werd beschuldigd van spionage van honderden mensen, ook in Europa. Rabat werd beschuldigd van het bespioneren van onder meer de Franse president Emmanuel Macron.

Het Allawitisch Koninkrijk ontkent de spyware te hebben aangeschaft, ondanks tal van technische bewijzen die de betrokkenheid van Rabat bevestigen, schrijft Le Monde.

In Nederland had een groep mensenrechtenactivisten met Riffijnse roots Amnesty Nederland benaderd om hun telefoons ook te laten onderzoeken om te kijken of ze bespioneerd werden door Marokko.
Echter, Amnesty Nederland reageerde niet adequaat en zag de ernst van de zaak kennelijk niet in. Zij kwalificeerde de situatie als een individuele zaak en verwees de bezorgde activisten naar instanties die weinig hebben met de materie.

Lees ook:

Lange arm Rabat belemmert debat over Pegasus-affaire in Frankrijk

Belgische Staatsveiligheid (VSSE) waarschuwt voor lange arm Rabat

Van spionage verdachte Salah Echallaoui treedt af

“Spionne” Kaoutar Fal vraagt Marokko om hulp

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.