Belgische staatsburger slecht aan toe in de gevangenis van Nador

De Belgische Riffijn Wafi Kajoua, bekend onder zijn Facebooknaam Rifi Dumar, verkeert in slechte toestand. Dat liet een van zijn advocaten weten.

De Riffijn die zich momenteel in de gevangenis van Nador bevindt, is op 10 juni 2018 bij de grensovergang tussen Melilla en Nador opgepakt. Wafi is veroordeeld op verdenking van onder andere ‘separatisme’ en het ‘ondermijnen van de interne veiligheid van Marokko’ tot 1 jaar celstraf en een geldboete.

De Riffijnse mensenrechtenorganisatie Anzuf, gevestigd in België, slaat alarm over de toestand van de Riffijn die ook de Belgische nationaliteit bezit. Anzuf doet een beroep op iedereen met een geweten om hem te helpen, vooral omdat de Belgische en Europese autoriteiten geen gehoor hebben gegeven aan eerdere oproepen om hem te bevrijden uit de onrechtmatige hechtenis en acute interventie te regelen.

ArifNews sprak met een Riffijnse activist uit België die het nieuws bevestigde. Volgens hem lijdt Wafi mentaal omdat hij het gevangenisleven niet gewend is, al helemaal niet die van Marokko. Bovendien zou de Riffijnse gedetineerde op de grond slapen omdat hij geen financiële steun ontvangt. Wafi, die geen vader noch moeder heeft, lijdt ook omdat hij niet wordt bezocht. Onze bron meldt ook dat de Marokkaanse autoriteiten een verzoek van de Belgische ambassade in Rabat om Wafi te bezoeken hebben geweigerd. De activist uit België vindt de Belgische staat nalatig en zou haar verantwoordelijkheid jegens haar staatsburger in nood niet nemen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.