Benchemsi: Marokko kent geen onafhankelijke pers

Belangenbehartiger en communicatie directeur voor Human Rights Watch in de MENA-regio, Ahmed Benchemsi, grote en gevaarlijke achteruitgang van de persvrijheid kent.

Benchemsi was afgelopen donderdag te gast bij een online symposium ter solidariteit met de gearresteerde journalist Soulaiman Raissouni.

Ahmed Benchemsi zei dat de onafhankelijke persplatforms een voor een werden gesloten, hetzij door administratieve of financiële tegenwerking. Een manier die het regime graag gebruikt is volgens Benchemsi adverteerders dwingen onafhankelijke media niet te financieren.

Ahmed Benchemsi zei dat ook de onderzoeksjournalistiek is verdwenen in het Allawitisch Koninkrijk. ”Het land heeft het punt bereikt dat journalisten worden geïntimideerd en zelfcensuur is de baas geworden”, aldus Benchemsi die jarenlang als journalist werkte in Marokko en uitgever is van verschillende weekbladen.

Benchemsi benadrukte ook de volledige ineenstorting van de onafhankelijkheid van kranten en van professionele waarden.

De uitspraken van Ahmed Benchemsi komen ter bevestiging van wat de journalist Ali Lmrabet onlangs in details uitlegde in drie video’s over de relatie tussen de Marokkaanse inlichtingendiensten en meerdere nieuwsmedia en ‘journalisten’. Het komt ook overeen met wat de Spaanse verslaggever Javier Otazu schreef in zijn boek “Los tres jaques del rey de Marruecos”.

Lees ook:

Rabat zet haar ‘journalisten’ in tegen journalist Ali Lmrabet

Monarchie, Westelijke Sahara en Arif zijn taboes voor journalisten in Marokko

Marokko zakt 3 plaatsen op World Press Freedom Index 2021

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.