Berichten over koninklijke gratie voor een deel van de Riffijnse politieke gevangenen

Ter gelegenheid van het Suikerfeest, dat morgen pas wordt gevierd in Marokko, heeft Mohamed VI gratie verleend aan 755 gevangenen.

Volgens de regeringsgezinde nieuwssite Hespress zijn 107 hiervan opgepakt voor betrokkenheid bij de betogingen van Jerada en de Riffijnse volksbeweging. 11 anderen waren berecht voor zaken die te maken hadden met extremisme en terrorisme.

Wij zullen dit bericht updaten bij meer informatie.

Update 23:04: Volgens een betrouwbare bron gaat het om 60 Riffijnse politieke gevangenen.

Update 23:06: Volgens verschillende berichten gaat het om 60 Riffijnse politieke gevangenen en 47 politieke gevangenen uit Jerada.

Update 23:09: Achour El Amraoui (4 jaar celstraf) en Elmortada Iamrachen (5 jaar celstraf) vrij! Beide Riffijnen werden opgepakt voor hun betrokkenheid bij de Riffijnse volksbeweging, maar ze werden berecht voor terrorisme! de aanval van Marokkaanse repressietroepen op het ouderlijk huis van Elmortada leidde naar de dood van zijn oude en zieke vader!

Update 23:32: ArifNews heeft contact opgenomen met de broer van Elmortada Iamrachen, hij zegt nog niks te weten over de vrijlating. Hij zal ons op de hoogte houden wanneer hij meer weet.

Update 23:41: Advocate Asmae Elouadie bevestigt de vrijlating van Elmortada Iamrachen!

Update 23:47: Alyaoum24 meldt dat de gevangenen die meer dan 10 jaar celstraf hebben gekregen NIET in aanmerking komen voor gratie. Lijst van de Riffijnse politieke gevangenen en hun celstraffen.

Update 00:25: Volgens verschillende berichten:
12 Riffijnse politieke gevangenen in de gevangenis van Al Hoceima komen vrij.
29 Riffijnse politieke gevangenen in de gevangenis van Taounate komen vrij.
10 Riffijnse politieke gevangenen in de gevangenis van Nador komen vrij.
Dit zijn berichten die NIET bevestigd zijn!

 

Update 00:40: Samir El Hassani en Hakim Benaissa zijn vrijgelaten. Zij zijn tot nu toe de enigen waarvan zeker is dat ze vrij zijn.

Update 0058: Gratie staat niet gelijk aan vrijlating. Het kan ook betekenen dat sommige politieke gevangenen strafvermindering krijgen.

Update 01:11: Riffijnse activisten wachten voor de poort van de gevangenis in Al Hoceima om de Riffijnse politieke gevangenen te verwelkomen!

 

Update 01:17: De Riffijnse politieke gevangene Mohsin Athari uit Trougout, die zich bevindt in de gevangenis in Selouane (Nador), zal vannacht zijn vrijheid herwinnen. Mohsin werd op 6 juni 2017 opgepakt , hij kreeg 2 jaar celstraf. Wat dus betekent dat hij morgen zijn gevangenisstraf uitzit en vrij komt zonder gratie.

 

Update 01:25: Een Riffijnse activist die voor de poort van de gevangenis in Al Hoceima staat wilde live streamen maar werd vermaand door de Marokkaanse repressietroepen om de telefoon weg te doen. Het is een kwestie van minuten voordat de politieke gevangenen in Al hoceima de gevangenis verlaten.

 

Update 01:43: Op dit moment gaat de poort van de gevangenis in Al Hoceima open en de activisten buiten scanderen ”leve Arif”!

Update 01:44: De Riffijnse politieke gevangenen komen op dit moment naar buiten en het volk buiten verwelkomt hen met vreugdekreten en de leus ”leve Arif”.

Update 01:52: Hossein Elghabzouri is vrij!

Update 02:06:

Burgerjournalist Jaouad Sabiri is een van de Riffijnse politieke gevangenen die vandaag vrij zijn gekomen.

Jaouad Sabiri had morgen vrij gekomen zonder die gratie. De ”gratie” was dus enkel goed voor 1 dag minder in de gevangenis.

Deze video hebben wij gisteren gemaakt als waardering voor de 2 jaar die hij in de gevangenis heeft doorgebracht enkel omdat hij verslag deed van de Riffijnse volksbeweging!

 

Anas El Khattabi minuten na zij vrijlating

Update 03:28: De Riffijnse politieke gevangene Zoubeir Rabeai is vrij en is op dit moment onderweg vanuit Meknes, waar hij vast zat, naar zijn woonplaats Ait Bouayach.

Update 03:31: De Riffijnse politieke gevangene Abdelkarim Achahbar, die vast zat in Selouan, is vrij!

Update 03:38: De Riffijnse politieke gevangene Aziz El Idrissi, die voor de tweede keer werd veroordeeld voor zijn activisme, is vrij!

Update 03:42: De Riffijnse politieke gevangene Ahmed Chaibi, die onlangs werd opgepakt in Ait Bouayach, is vrij!

Update 04:02: De Riffijnse politieke gevangene Hicham Aqarrouch, die veroordeeld was tot 4 jaar celstraf, is vrij!

Update 04:17: De Riffijnse politieke gevangene Mourad Ourahou, die voor de tweede keer werd veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de Riffijnse volksbeweging, is vrij!

Update 04:25: De Riffijnse politieke gevangene Younes Fathi, de jongere broer van de Riffijns-Belgische activist Musa Fathi, is vrij!

Update 04:30: De jonge Riffijnse politieke gevangene Achik Azogagh, die veroordeeld was tot 4 jaar celstraf, is vrij!

Update 04:39: De Riffijnse politieke gevangenen Mohamed Robio en Khalid El Darqaoui zijn vrij!

Update 04:43: De Riffijnse politieke gevangenen Azeddine Hmamou en Abid Benyoussef zijn vrij!

Update 04:47: De drie Riffijnse broers Hakim, Ibrahim en Jamal Benaissa zijn vrij!

Update 04:56: De Riffijnse politieke gevangene karim Benayad is vrij!

Update 06:26: Volg de laatste updates verder via deze link: Gratie voor 60 Riffijnse politieke gevangenen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.