Berichten over overlijden coronapatiënten door tekort aan zuurstof en Rabat ontkent

Vandaag verschenen verschillend berichten op sociale media die berichten over de dood van minstens vijf corona patiënten in het Ibn Zohr ziekenhuis in Marrakesh.

Lokale activist Omar Arbib zei tegen het regimegezinde Achkayen dat er gesproken wordt over acht doden waarvan een deel overleden is door zuurstoftekort. De activist zegt dat het tekort kwam door een defect in de zuurstofapparaten. ‘Technici hadden grote moeite met het repareren van die apparaten’, voegt hij toe.

Omar Arbib zei dat het ziekenhuis onder de druk is bezweken en dat de zorg ineen is gestort. De situatie is verergerd omdat de medische staf uitgeput is en waarvan een groot deel besmet is geraakt met het virus. Volgens de activist heeft het ziekenhuispersoneel geprotesteerd om te eisen dat er een speciale afdeling komt waar besmette collega’s behandeld worden.

Nadat deze berichten viraal gingen op sociale media is het ministerie van Volksgezondheid met een verklaring gekomen waarin het alles ontkent. Volgens het ministerie beschikt het Ibn Zohr ziekenhuis over ‘een zuurstofgenerator met een capaciteit van 200 liter per minuut en een zuurstoftank met een capaciteit van 4.200 kubieke meter, naast 30 flessen om elke onderbreking in de toevoer te voorkomen, en het ziekenhuis zal ook worden voorzien van een extra generator’.

Het regime heeft begin deze week de coronamaatregelen aangescherpt. Sinds maandag is het reizen van en naar Marrakesh, Agadir en Casablanca verboden. Said Moutaouakkil, een lid van het Nationaal Wetenschappelijk en Technisch Comité van het Ministerie van Volksgezondheid, zei dat Marrakesh het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen kent en dat er grote besmettingshaarden werden geregistreerd in deze drie steden.

Lees ook:

Nieuwe coronamaatregelen in Marokko, avondklok om 21:00

Schokkende cijfers dwongen Rabat de coronamaatregelen aan te scherpen

Mag de diaspora Marrakesh, Agadir en Casa in?

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.